Migranter til USA

Ifølge tænketanken Migration Policy Institute var der tidligere i år over 11 millioner papirløse immigranter i USA

Oktober 2023. Tusinde migranter er de seneste måneder kommet med bus fra det republikanske Texas til Chicago, New York, Washington, Denver, Boston og andre såkaldte fristæder, der har lovet ikke at deportere illegale immigranter. De fleste af fristæderne ledes af demokratiske politikere.

Bustransporterne begyndte sidste forår, da grænsestaten Texas’ guvernør, Greg Abbott, besluttede sig for at vise resten af USA, at han mener det, når han siger, at Texas har fået nok.

Men nu er det også ved at være for meget for resten af USA.

 

Særligt kendetegnende for den aktuelle bølge af migranter til USA er, at der er mange unge familier iblandt. Mange venezuelancere vandrer flere tusinde kilometer gennem Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala og Mexico, inden de når grænsen til USA. 
På en af madrasserne bor 20-årige Mariana med manden Jhonatam, datteren Sofia på et år og lille Thiago. Thiago blev født i Mexico for en måned siden, syv måneder efter at den lille familie begyndte at gå fra Caracas.

Kvinden fortæller, at de ikke havde planlagt noget. Og tilsyneladende har de ligesom så mange andre flygtninge fået børn, før deres liv og omstændigheder kunne påtage sig et sådant ansvar.Hun forventer at kunne brødføde sine børn og familien hjemme i Venezuela fra USA. Indimellem går hun i kirke for at bede og bade.

Chicago har også fået nok
De seneste uger har der også været flere lokale protester. Nogle forretningsdrivende har klaget over utrygge forhold nær nogle af migrantcentrene.

Latinamerikas økonomi er ifølge migrationseksperten Velasco blevet afhængig af migranterne. Det gælder oprindelseslandene. Det gælder lande som Colombia og Panama, hvor lokale i grænseområdet ved Darién-junglen tjener godt på at guide migranter forbi slanger, røvere og voldtægtsmænd. Og det gælder sådan set også USA.

Velasco ikke i tvivl om, at USA kan absorbere rigtig mange migranter i nogle af de underbetalte job, som mange amerikanere ikke vil have.

Ifølge tænketanken Migration Policy Institute var der tidligere i år over 11 millioner papirløse immigranter i USA.

Ifølge migrationsmyndighederne i Panama krydsede 360.000 Darién-junglen mellem januar og september i år. Det var allerede 100.000 flere, end der kom den vej hele sidste år. Og Panamas gæt er, at tallet når over 700.000, inden året er omme.

 

kilde: 22.10.23 Kristeligt Dagblad

Minna Skau, USA-korrespondent: 2023-udgaven af jagten på den amerikanske drøm: Tusindvis af venezuelanere vandrer mod USA

Dette indlæg blev udgivet i Migranter, seneste, Statistik, USA. Bogmærk permalinket.