Det militante islamistiske miljø vokser og vokser

Carsten Ellegaard og Søren Lissner Jyllandsposten 29.05.14 præsenterer en meget omfattende artikel og trusselsvurderingen i forhold til Danmark opgjort af Center for Terroanalyse. Desuden taler Jyllandsposten med  ledende terrorforsker Magnus Ranstorp  Forsvarshögskolan Stockholm.Vi anbefaler læsning af originalartiklen.
De militante islamistiske miljøer i Danmark vokser betydeligt i disse måneder, og der er ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, i dag »flere hundrede« personer, der aktivt støtter militante ideologier, mens der findes et meget stort antal sympatisører, der ikke nødvendigvis er aktive. Samtidig er der sket en forråelse af de islamistiske miljøer, der gør, at PET er bekymret over udviklingen, der i sidste ende kan ende med et terrorangreb i Danmark.

Desuden optages flere fra det kriminelle miljø og banderne i de islamistiske, militante miljøer, hvilket skaber en øget bekymring hos PET. 

I byer som Odense, Aarhus og København foregår der i øjeblikket en målrettet rekruttering fra såkaldte radikalisatorer, der påvirker især unge i bestemte moskéer, i private hjem og via internettet.Flere af dem er kendt af myndighederne, fordi de har været involveret i tidligere danske terrorsager.

Det er især konflikten i Syrien, der er omdrejningspunkt for den store tilslutning til de militante, danske grupper. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA), der består af analytikere fra PET, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Udenrigsministeriet og Beredskabsstyrelsen.

Tallene underbygges af en rapport fra det såkaldte Wamberg-udvalg, der indtil januar i år overvågede FE’s registrering af danske statsborgere.

Wamberg-udvalget konstaterer, at der er sket en væsentlig stigning i antallet af herboende personer, der er involveret i terrorisme.Hovedparten af FE’s “folk” sendes videre til PET. Desuden optages flere fra det kriminelle miljø og banderne i de islamistiske, militante miljøer, hvilket skaber en øget bekymring hos PET.

Magnus Ranstorp, der er forskningsleder ved Forsvarshögskolan i Stockholm, siger: »Den øgede tilknytning til det kriminelle miljø i Danmark er usædvanligt i forhold til andre lande i Europa.Hjemvendte krigere skaber en stor national sikkerhedsrisiko for Danmark. Mange er traumatiserede, når de vender hjem, men nogle er også mere radikale og har fået kontakter, som er villige til at finansiere et angreb. Når man har dræbt i Syrien, bliver det også nemmere at dræbe i Danmark. Danmark lever på lånt tid i forhold til at forhindre et terrorangreb,« siger Magnus Ranstorp. »PET er i øjeblikket overrendt med sager om Syrienkrigere og sympatisører på et niveau, man aldrig har set før. Radikaliseringsprocessen er blevet meget kort, og det skaber et meget omfattende og stigende problem i Danmark, hvis PET ikke får standset rekrutteringen til disse miljøer.«

På de sociale medier er der også en støttegruppe, der vil have islamisten Said Mansour fra Brønshøj løsladt. Said Mansour vil for anden gang på få år blive tiltalt for opfordring til terrorisme. Flere end 1.000 personer støtter Said Mansour.

»Støtten til ISIS [ al-Qaeda i Irak] er stigende i Danmark. Det ser man tydeligt på de sociale medier, hvor en ny generation af unge danskere idoliserer gruppen. Det er bekymrende, når USA og FN ser ISIS som en terrororganisation.

PET’s seneste opdatering viser, at mindst 100 herboende personer er rejst til Syrien for at deltage i krigen. Af dem er mindst 10 personer meldt dræbt.

Læs hele artiklen i Jyllandsposten 29.05.14 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Krig / Sikkerhed, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.