Arabere lever i en parallel virkelighed

Sami Kleit interviewer  Jasem al-Juraid, født 1983, politolog og undersøgende journalist.Weekendavisen  08.12.23 :   Arabernes fornemmelse for broderskab

Korte uddrag               Respublica anbefaler at læse hele artiklen

Vesten blev det, man definerede sig imod

Efter Osmannerrigets fald efter 1.verdenskrig :  »Man kan betragte det sidste århundrede som én lang opdagelsesrejse, hvor araberen har forsøgt at finde frem til sig selv og sin egen plads i verden. Når man vil definere, hvad man er, må man også definere, hvad man ikke er.«

Arabere er verdensmestre i ansvarsfralæggelse

»Vi har ladet antisemitiske paroler gennemsyre alt, der har med Palæstina at gøre. Det har vi gjort i en sådan grad, at ingen i dag ved, hvad Palæstina er, eller hvordan det i fremtiden skal se ud. Taler vi om grænserne før 1967, eller skal vi endnu længere tilbage?«

Menneskesyn

Om Hamas [ som udspringer af Det Muslimske Broderskab.red], angreb på Israel 7. oktober 2023  “Hvordan forklarer man, at dele af civilbefolkningen mødte drabsmændene og de skændede lig med jubelråb og spyttede på de dræbte? Hvordan forklarer man, at et så uhørt brutalt terroranslag bliver fejret med sang og dans i arabiske hovedstæder og i den arabiske diaspora i Vesten?

“Hvis vi som arabere virkelig troede på, at alle mennesker var ligeværdige, havde vi ikke valgt at se bort fra det faktum, at 1.200 mestendels civile liv skulle tilintetgøres, fordi Hamas havde brug for at føre sig frem«

»Selvfølgelig er den enkelte araber i stand til medmenneskelighed. Men det forekommer mig, at medmenneskeligheden i stedet for at være standarden snarere er spørgsmål om et aktivt tilvalg.«

 

Arven fra Qutb
Hertil kan man ifølge al-Juraid tilføje det paradoks, at selvom Sayyid Qutb, Det Muslimske Broderskabs stifter, var indædt modstander af Vesten og dens »fremmede ideologier« – socialisme, liberalisme og alt derimellem – så lod han sig gerne selv inspirere af europæisk fascisme.

Det islamistiske utopia (…) er et moderne, »hypernationalistisk« idealsamfund, der i høj grad er bygget på antisemitiske konspirationsteorier.

Vestlige sekularisme, var ifølge Qutb årsag til de arabiske landes politiske uduelighed, korruption og talrige nederlag – for eksempel over for jøderne.

Trods forbud og modstand  »står både Broderskabet og deres aflæggere i dag stærkt i regionen.« [ også i Tyrkiet .red]

 

»Vi er nødt til at se os selv grundigt i spejlet og se på den ødelæggelse, islam i sin politiserede form har forvoldt os«

 

***
Sami Kleit (f. 1992) skriver om samfund og kultur med særlig interesse for Mellemøsten. Han er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Weekendavisen og læser nu interreligiøse islam-studier på Københavns Universitet.

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Historie, Kleit, Sami, Politik / Lovgivning, Psykologi, seneste, Uncategorized. Bogmærk permalinket.