Breivik på teater

Der er skrevet 3-4 bøger om massemorderen Anders Behring Breivik, Christian Lollik har opført teaterstykket Manifest 2083 og nu skal Jens Martin Eriksens teaterstykke om Breviks politiske kamp, der førte til forbrydelsen opføres i Tyskland og ved Bergen Festspil. Eriksen mener Breivik repræsenterer en generel konflikt, der er aktuel i Europa og samtidig at Breivik ikke lever i vor fælles og virkelige verden. Det knytter  an til den almindelig observation om homegrown terrorists (i Vesten fødte islamister) der gerne dræber det vi anser som uskyldige, at de lever i en anden kosmologi.

Citat fra Weekendavisen :

Jens-Martin Eriksen :»Der er en underlig afpolitiseret eskapisme i den Brevikiana, som er opstået med de forskellige journalistiske bøger om ham. Vi må ikke beskæftige os med den politiske side af hans eksplicit politiske terror. I stedet skal vi forholde os til hans problematiske opvækst og familieforhold. Det er en hjælpeløs apolitisk diskurs. Tænk, hvis man havde samme nazismekonception! Jeg forsøger at genskabe Breivik ud fra læsninger af højreradikalismens litteratur, som jeg har beskæftiget mig med i mere end ti år, og opstille et scenarie for, hvordan man kan møde den politiske terror. Derfor er jeg nødt til at skrive ham bedre, end han kan skrive sig selv.Eksperimentet går ud på at fremstille ham så skarp som muligt. Han er politisk. Han er højreradikal.”

læs mere  af Klaus Rothstein om  Jens Martin Eriksen ,Breivik som teater, og hvad nordmænd tænker herom i artiklen Hvad Breivik lærte i cellen  i Weekendavisen 14.03.20014

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Krig / Sikkerhed, seneste. Bogmærk permalinket.