Hvad kan kirkerummet bruges til?

En muslimsk mand kan ikke få lov at brede sit bedetæppe ud for adskillige gange at udføre islamisk bøn i kirken på det nye regionshospital i Gødstrup.

I stedet er han henvist til et af hospitalspræsternes lokaler. Det er han utilfreds med og har klaget til hospitalsledelsen og Kirkeministeriet. Manden er taxachaufør og ikke indlagt på hospitalet.

Biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær mener at stille muslimsk bøn på en stol i kirkerummet er i orden “men det sender et helt andet signal, hvis der skal udrulles bedetæpper og bønnen foregår liggende på knæ, mens kirken er åben for alle. Kirken er indviet som et kristent rum til gudstjeneste,” siger han.( Kristeligt Dagblad 02.02.24)

Det var oprindeligt planen at dette hospital også skulle have et rum, der kunne bruges til muslimsk bøn. Det er imidlertid sparet væk.

Multi andagtsrum

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog : Jeg har set mange rum til stille fordybelse  og bøn i internationale lufthavne og på feriesteder. De er beregnet til brug for alle konfessioner. Men typisk fylder det islamiske broderparten af faciliteten med bedetæpper, kompas, bogreoler med religiøs litteratur og også ofte særlige vaskerum (ablution).

Nedenstående er fra religion.dk Henrik Nørhøj :

Af lovene fremgår det, at kirken først og fremmest er til gudstjenestelig brug og kirkelige handlinger, men at kirken også kan anvendes til andet som f.eks. kirkekoncerter, foredrag mv. der ligger indenfor det kirkelige.

I praksis er brugen af kirkerummet blevet stærkt liberaliseret. Og det er alene menighedsråd og sognepræst, der afgør, hvad kirken kan bruges til ud over det gudstjenestelige.

Ifølge Luther er intet sted i sig selv helligt
Det blev klart understreget af Luther i hans opgør med den katolske kirke og dens helgendyrkelse, at intet sted i sig selv er helligt altså heller ikke kirken som rum og bygning. Hvad der alene helliger kirken er evangeliets forkyndelse. Og fra Grundtvig har vi fået den opfattelse, at kirken er det sted, hvor Kristus er tilstede i sit ord og i dåbens og nadverens handlinger.

Nybyggede kirkerum indvies i dag som et helligt sted
At kirkerummet men ikke de tilstødende lokaler er noget særligt kommer til udtryk ved, at enhver nybygget kirke indvies.

I ritualet for kirkers indvielse, autoriseret 1992 hedder det i den indledende bøn: “Vi beder dig, at du vil være hos os med din velsignelse i dag, og hver gang din menighed samles her, så dette hus må være et helligt sted for os og kommende slægter, bygget til din ære.

***

 

læs mere https://www.kristendom.dk/kirkehistorie/kirkerummet-indvies-stadig-som-et-helligt-sted

 

Dette indlæg blev udgivet i Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.