Asylsøgere i UK sendes til Rwanda

Regeringen i Storbritannien genfremsatte et lovforslag, som  tog hensyn til de bekymringer, som højesteretsdommere dommere tidligere havde rejst. Det er den justerede lov, som 17. januar 2024 blev vedtaget i Underhuset. Formelt skal den behandles i Overhuset og sendes tilbage til Underhuset for endelig vedtagelse. Men det vil være en formssag.

Selvom illegale migranter  søger asyl ved ankomst i Storbritannien, så vil deres sag blive behandlet i Rwanda, hvor de i givet fald vil få asyl – eller mulighed for at søge herom i et tredjeland, men ikke i Storbritannien.

Hvor stå  loven i forhold til menneskerettighederne?

Det britiske parlament vedtager ved lov, at Rwanda er et sikkert land at sende asylansøgere til. Det sker, efter at briterne har fået nye garantier fra regeringen i Kigali. Men på forsiden af teksten med lovforslaget skriver indenrigsminister James Cleverly, at han ikke kan garantere, at loven er i overensstemmelse med rettighederne i Den Europæiske Menneskerettighedskommission, men at regeringen alligevel vil gennemføre loven. Det betyder, at britiske dommere, hvad angår Rwanda, kan tilsidesætte domstolen i Strasbourg. Spørgsmålet vil derfor med garanti igen ende ved domstolene, når loven bliver taget i brug.

kilde : Bjarne Nørum : Rishi Sunak høster sejr med flertal for Rwanda-lov. Men et juridisk opgør lurer. 19.01. Kristeligt Dagblad.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/rishi-sunak-hoester-sejr-med-flertal-rwanda-lov-men-et-juridisk-opgoer-lurer

 

Dette indlæg blev udgivet i Afrikanere, Flygtninge, Menneskerettigheder, Migranter, Politik / Lovgivning, seneste, Storbritannien. Bogmærk permalinket.