Albansk mafia overalt

Fra  Albaniens landsbyer har mafiaklaner spredt sig til Danmark og andre europæiske lande samt Eucador

Albanerne sysler med transit af kokain, cannabishandel samt menneske- og våbensmugling

Penge hvidvaskes i Albanien

 sammenskrevet af  Kirsten Damgaard

Ifølge Ruggero Scatturo, som er senioranalytiker ved anti-kriminalitets ngo’en Global Initiative, kan de albanske mafiaklaners manøvredygtighed spores tilbage til det albanske kommunistdiktaturs sammenbrud i 1992 samt det efterfølgende kaos og masseudvandring fra landet.

 

Albanske mafiaklaner er b.la. aktive i Holland, Belgien, Spanien, Grækenland, Frankrig, Italien og Tyskland, hvor regeringen i fjor meddelte, at den er bekendt med 40 grupperinger.

Herhjemme blev 14 mænd fra en albansk mafiaorganisation i 2021 idømt samlet 178 år og syv måneders fængsel for at være en del af et organiseret kokainnetværk i Danmarks hidtil største narkosag.

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog:  “Allerede i midt 1980’erne havde SSP-Samarbejdet  øje på de herboende albanske store drenge, som var mere rå  i deres omgangsformer og kriminalitet. Et rygte siger, at det var dem, der lærte andre unge at gå med kniv. I begyndelsen gik de også lidt under myndighedernes radar, fordi mange af dem var  lyshårede og  med grå eller blå øjne.”

I Storbritannien har albanere noget nær monopol på landets kokainmarked, og de hverver eller tvinger hyppigt albanske migranter til at arbejde på de cannabisfarme, som klanerne har etableret i landet.

»Efter regimets fald forsvandt selv de velfærdsstrukturer, der understøttede de mest basale behov,« siger Ruggero Scatturo:

»Albanien gik ind i en overgangsperiode – som landet stadig er i – hvor den eneste måde, mange borgere kan forsørge sig selv på, er ved at træde ind på de ulovlige markeder.«

De smuglede og solgte store mængder plyndret militærudstyr videre til kriminelle netværk på resten af Balkanhalvøen

Albanere solgte også våben vestpå langs Adriaterhavets smuglerruter, som bragte dem i kontakt med italienske, franske og spanske kriminelle.

SenioranalytikerRuggero Scatturo påpeger, at lighedspunkterne mellem ’Ndranghetaen og de albanske mafiaklaners organisationsopbygning, deres delte kendskab til Adriaterhavets smuglerruter, men også de kulturelle fællestræk mellem især syditalienere og albanere, styrkede grupperingernes indbyrdes forhold.

Man lægger vægt på slægtsbånd, indlemmer ikke fremmede i kerneorganisationen og holder ældgamle æreskodekser om troskab og blodhævn tæt til hjertet. 

 
Albanien
En republik på Balkanhalvøen med 2,83 mio. indbyggere, som er blandt Europas fattigste lande. 

Blev regeret med hård hånd af kommunisten Enver Hoxha fra 1945 til hans død i 1985. Hans regime var kendetegnet af massiv undertrykkelse af befolkningen og en tiltagende isolation af landet fra omverden. 

Efter Sovjetunionens fald iværksatte styret en demokratiseringsproces. Det førte til, at kommunisterne endegyldigt mistede magten ved parlamentsvalget i 1992. 

1990’erne var præget af økonomisk kaos og politisk uro, som i nogle dele af landet udviklede sig til borgerkrigslignende tilstande.

I det 21. århundrede har landet oplevet nogen økonomisk fremgang og øget stabilitet. 

Op mod 40 pct. af Albaniens indbyggere har forladt landet siden kommunistregimets fald i 1991. 

I gennemsnit forlader 42.000 albanere deres hjemland årligt. 

 

Kilder: Den Store Danske, The Times, UK Parliament

Kristian Stoffer Nielsen: Magtfuld mafia i fremmarch på begge sider af  Atlanten. Jyllands-Posten  30.10.2023

Ruggero Scatturo, Global Initiative (NGO)

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Albanere, Migranter, Organisationer, seneste. Bogmærk permalinket.