Religiøse traditioner kan være skadelige

Ortodoksi og fundamentalisme hæmmer udvikling

uddrag af studielektor Lars Sandbeck:Kristus stod aldrig stille. Kirken må heller aldrig stå stille. Kristeligt Dagblad 12.08.23

Den statiske religionsform forsøger at stivne og fastlåse den tradition, som den ser sig selv som arvtager af. Dens primære funktion består i at beskytte kulten mod forandring, sikre gruppens identitet og bevare dens dogmer og praksisser så uændret som muligt over tid.

Som sådan må den statiske religion opfattes som en defensiv reaktion på livets, historiens og kulturens evigt forandrende, altid flydende karakter. Man kredser nostalgisk om det gamle og frygter konsekvent det nye. Stilstand bliver ophøjet til sandhedskriterium, og enhver forandring vil derfor fremstå som et knæfald for løgnen eller som en illoyal leflen for tidsånden.

Et andet ord for statisk religion er traditionalisme. Den religiøse traditionalismes grundattitude består i aldrig at ville ændre på de skikke og trosforestillinger, en given gruppe har overtaget og på et eller andet tidspunkt valgt at definere som den uforfalskede og irreversible sandhed. Hvad nogle mennesker engang i fortiden sagde og gjorde, bliver til bindende lov for al eftertid.

(…)

Religiøse traditioner kan i øvrigt også være forkerte. De kan basere sig på misforståelser og fejltolkninger af religionens oprindelige visioner og intentioner. De kan tilmed vise sig at være åndeligt skadelige. I ingen af disse tilfælde gør vi os selv eller andre en tjeneste ved stædigt at holde fast i dem.*

Læs hele artiklen her     https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/lars-sandbeck-kristus-stod-aldrig-stille-kirken-maa-heller-aldrig-staa-stille

* som omskæring af både piger og drenge, som det unaturlige onaniforbud i islam, som accept af barnebrude, som underordning  af kvinder og fysisk vold mod “ulydige kvinder i islam ( red. Kirsten Damgaard ).

Dette indlæg blev udgivet i Religion / Ideologi, Sandbeck,Lars, seneste. Bogmærk permalinket.