Jøder i Danmark i 400 år

“Frem til 1622 ønskede Danmark som mange andre steder i Europa ikke at få jøder ind i landet. Derfor var det en kærkommen besked, da kong Christian IV i november det år udformede en kongelig invitation til sefardiske* jøder, det vil sige jøder i Portugal. De fik tilladelse til at bosætte sig i kongens riger, og det blev startskuddet til en lang dansk-jødisk historie.” Journalist Benjamin Krasnik. Kristeligt Dagblad 01.06.22

* Det er Ashkenazy jøderne, der siges at have den generelt  højest målte intelligens. Blandt nobel-pris modtagere er der relativt mange jøder.

The term Ashkenazi refers to a group of Jews who lived in the Rhineland valley and in neighbouring France before their migration eastward to Slavic lands (e.g., Poland, Lithuania, and Russia) after the Crusades (11th–13th century) and their descendants.

På dansk foreligger Paul Hammerich : Undtagelsen – en krønike om jøderne i Norden. (1992) som et bredt og velresearchet oversigtsværk.

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Jøder, seneste. Bogmærk permalinket.