Vold og ære

Litteratur om køn, ære, partnerskab og vold

Forståelse af indvandrernes /efterkommernes situation                                            Kulturteori. Richard Schweder : Culture Theory 1984 og R.A Shweder, J.W Stigler , G.Herdt ,1990 Cultural Psychology : Essays on Comparative Human Development; og antropologisk psykologi  Bradd Shore : Culture in mind : Cognition, Culture and the problem of Meaning 1996 , Hans Gullestrup : Kultur, kulturteori og kulturanalyse 1992

Identitetsteori .Jeppe Sinding Jensen : Towards a Contemporary Understanding of the Islamic Concept of Person 1990 (artikel i antologi),  og Anders Lange  & Charles Westin : Etnisk diskriminering och social identitet : forskningsöversikt och teoretisk analys 1981 og Yvonne Mørck : Køn, Kulturel loyalitet og multikulturalisme 1996.

Kaste-, distrikt- og klanstrukturers indflydelse på ære, status, prestige, autoritet m.v  hos pakistanere  beskrives i Pnina Werbner : Imagined  Diasporas among Manchester Muslims 2002 og i The Migration Process 1990.

Sammenhængen mellem islamisk tradition og kønsroller og æresbegreber

Akpinar, Aylin: “Male’s Honour and Female Shame – Gender and Ethnic Identity Constructions among Turkish Divorcées in the Migration Context”, doktordisputats Uppsala universitet, 1998. Pierre Guichard: Structures sociales ”orientales” et ”occidentales” dans l’Espagne musulmane 1977, Jacques Berque: Structures sociales du Haut-Atlas, 1955, Germaine Tillion: Le harem et les cousins, 1966, Nawal Saadawi: Evas skjulte ansigt: kvinder i den arabiske verden, dansk udg. 1981, Fatima Mernissi: Le harem politique: le prophète et les femmes, 1987, Jan Goodwin: Price of honour: Muslim women lift the veil of silence on the the islamic world, 1995. Hammudah Abd al Ali :The Family Structure in Islam 1977. Hege Storhaug: Mashallah – en reise blant kvinner i Pakistan, Aschehoug 1996 og  Hellig tvang – unge norske muslimer og kjærlighet og ekteskap, Aschehoug 1998

 

Betydningen af patriarkalske holdninger for vold                                                 Paulina de los Reyes : våld,hot och kontroll mot unga kvinnor i Sverige 2003.                    Kan downloades på www.integtrationsverket.se

 

Vold som konfliktløsning se Peter Berliners arbejde som fx Dobbeltkulturelhed forsvarsmekanismer og agression (artikel) 1991. Indvandreres ægteskabers indgåelse og opløsning inklusiv statistik herfor redegøres der for i ”Feminin integrering ? utfordringer i et fleretnisk samfunn” Hege Storhaug og norsk Human Rights Service 2003.

 

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Køn, Psykologi, seneste, Ære. Bogmærk permalinket.