Tænkning før tro

Vi lever i en postsekulær virkelighed, for religion fylder i det offentlige rum og influerer på politik

 

”Den politiske debat kan klart være mere informeret om nogle af de emner (kønsopdelt svømning og burkaforbud samt andre moralske anliggender red.Kirsten Damgaard ), der diskuteres. Min kritik går særligt på de politiske argumenter, der tit får lov til at køre på et populistisk niveau, hvor der ofte mangler en historisk baggrund for at forstå, hvad det er for nogle betragtninger, der er i spil, og hvad det er for nogle værdier, de hviler på”, siger Lars Albinus religionsvidenskabelig forsker.

Religion er ikke blot kirke og trosforestillinger. Det er overleverede værdier og tanker, som har været med til at forme vores retssamfund og liberale demokratier i Vesten, fortsætter han.

”I min bog har jeg et afsnit om den franske tænker Michel Foucault, der undersøger forholdet mellem religion, politik og identitet i et filosofisk perspektiv. Vores selvforståelse som menneskelige subjekter, som en menneskelig identitet, er i den vestlige verden formet på en religiøs baggrund.”

”Foucault undersøger blandt andet, hvordan kristendommens bekendelsestradition og forholdet mellem skyld og nåde er vandret over i sekulære sammenhænge. For eksempel i domstolene, når vi taler om formildende omstændigheder i retssager. Der ligger her en mere eller mindre skjult religiøs menneskeforståelse. Kristendom er en uomtvistelig del af vores selvforståelse, og der ligger en kristen baggrund bag den måde, vi tænker om os selv på,” konkluderer Lars Albinus.

Respublica henviser til forsker Fariba Parsa, på denne hjemmeside, for et hurtigt overblik over den islamiske menneskeforståelse.

Endvidere kan man læse arabist og idéhistoriker Jeppe Sinding Jensen : Towards a Contemporary Understanding of the Islamic Concept of Person 1990 (artikel i antologi).

Lars Albinus nye bog At være tanken tro er udkommet på Klim.

Lars Albinus

  • Født i 1965. Lektor i Religionsvidenskab ved Aarhus Universitet med ansvar for faget religions-filosofi og etik. Cand.mag. i religionshistorie og oldtidskundskab samt ph.d. ved det teologiske fakultet ved Aarhus Universitet, hvor han også har undervist. Har udgivet bøgerne ”Studium generale” samt ”Religion, magt og kommunikation”.

kilde:   Søren Rosenberg Pedersen: Filosof: Tænkningen må ud på Herrens mark. Kristeligt Dagblad 21. september 2019

Dette indlæg blev udgivet i Civilsamfundet, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.