Når videnskab politiseres

Frede Vestergaard har interviewet professor emeritus Poul Christian Matthiessen om hans liv som forsker og underviser på universitetet. Vi bringer her et afsnit om hvorledes Matthiessen oplevede videnskabsfilosofien, når det gjaldt indvandring.

Vi anbefaler i øvrigt at læse hele artiklen.

Poul Christian Matthiessen: Følg med tiden, ikke med strømmen. 256 s. Gads Forlag.

I bogens sidste del fortæller Matthiessen om, hvor svært det i 1980erne og 1990erne var at omtale og beskæftige sig med de problemer, der fulgte med den store ikke-vestlige indvandring, der kom efter indvandringsloven fra 1983, blandt andet som følge af familiesammenføringsreglerne. Der var oprindelig meget lidt statistik om de problemer, der knyttede sig til indvandringen, eksempelvis for skolevæsenet og i form af voksende sociale udgifter.

I Danmarks Statistik – som Matthiessen var demografisk konsulent for – blev statistik om indvandringen modarbejdet af enkelte medarbejdere, selv om ledelsen var positiv. Og embedsmænd i Justitsministeriet, som sad på en vigtig del af oplysningerne, anvendte ifølge Matthiessen alle tænkelige midler for ikke at udlevere tallene til Danmarks Statistik. Efter hårdt pres lykkedes det at få gang i udviklingen af statistik om indvandringen. Men forargelsen kendte ingen grænser, da Danmarks Statistik lavede en befolkningsprognose, som også omfattede indvandrerne.

Uddrag. Frede Vestergaard  Dengang 1970erne   29. december 2017     Weekendavisen

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Matthiessen,Poul Christian, seneste, Videnskabsteori. Bogmærk permalinket.