Den nigerianske pirat skulle være hjemsendt til Nigeria efter retssagen om at have udsat danske soldaters liv for fare i 2021 – han har i stedet fået opholdstilladelse
Nu 41-årige Lucky var ombord på en motorbåd, der i november 2021 kom i ildkamp med den danske fregat Esbern Snare. Fregatten var sendt til Guineabugten ud for Vestafrika for at bekæmpe pirateri. Tre døde i ildkampen, én faldt over bord, og de fire overlevende blev tilbageholdt på fregatten – herunder Lucky.
På fregatten fik han amputeret sit skadede ben. Mens de tre pirater blev løsladt fra fregatten i januar 2022, kom Lucky til Danmark på grund af sin helbredstilstand.
Jessica Larsen, seniorforsker på Diis: “Det var en historisk sag, fordi det var første gang, at Danmark retsforfulgte en formodet pirat på dansk jord. Det har der aldrig været appetit på før”
-Hvorfor ikke?
“For ikke at stå i den situation, vi står i nu, hvor de søger asyl.”
I en måneds tid sejlede fregatten rundt med de tilfangetagne, før de tre øvrige pirater blev løsladt. Men grundet internationale konventioner kunne Lucky ikke løslades.
“Man tog Lucky med til Danmark og blev nødt til at retsforfølge ham, hvilket er ret problematisk fra et retssikkerhedsperspektiv. Den eneste grund til, at Lucky kom med til Danmark, var, at de ikke kunne overlade ham til Nigeria, fordi han manglede et ben. De andre kunne man godt sætte i land. Men de havde lige så god grund til at blive prøvet ved en domstol, for de var også mistænkt for at have beskudt danske soldater,” siger Jessica Larsen.
I Danmark blev Lucky fundet skyldig i at have forvoldt fare for danske soldaters liv, men straffen bortfaldt – blandt andet fordi de øvrige medlemmer på motorbåden var blevet løsladt.
Ifølge TV 2 har han fået opholdstilladelsen tilkendt på baggrund af udlændingelovens paragraf 7 stk. 2, hvor det i tråd med menneskerettigheds-konventionen hedder, at opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold kan gives til en udlænding, hvis denne “risikerer dødsstraf eller at blive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf ved tilbagevenden til sit hjemland”. Der er ikke tale om permanent opholdstilladelse.
kilde: Isabella Balanchi : Etbenet pirat har nu fået opholdstilladelse. Kristeligt Dagblad 23.01.24