Sverige infiltreret af kriminelle indvandrernetværk

Alle undersøgte brancher er infiltrerede

https://bra.se/download/18.46deabb318d8729fa2eb5d6/1709124001346/2024_2_Mojliggorare-for-kriminella-natverk.pdf

 og på dansk:

Klanbaserede kriminelle immigrantnetværk har i dag infiltreret hele det svenske samfund. Det fastslår Brottsförebyggande rådet (Brå) i en rapport bestilt af den svenske regering og Sverigedemokraterna (SD).

Visse indvandrergruppers klankultur gør det lettere for de kriminelle netværk at få pårørende, venner, bekendte og andre med samme baggrund til at udføre tjenester for sig.

Sveriges prioriterede mål om at fremme etnisk mangfoldighed i alle dele af samfundet er også med til at gøre det nemmere for bandekriminelle at få infiltratører ind i strategiske positioner.

Eksempler på sektorer, der er blevet gennemgået med negative resultater, er retsvæsen, ejendomsmægler, revisorbranchen, advokatvirksomhed, sikkerhedsbranchen og transportsektoren.

Det mest almindelige formål med infiltration er at få adgang til intern viden. Det er særligt vigtigt at etablere kommunikationskanaler med bandemedlemmer, der er varetægtsfængslet med restriktioner. At have en fængselsbetjent eller lignende på lønningslisten har stor værdi for de kriminelle netværk, og kan godt betale sig som ekstra indtægt for medarbejderen på indersiden.

Svensk politi anslår i 2024, at 62.000 mennesker er forbundet med kriminelle netværk i landet. Omkring 14.000 af disse anses for at være direkte aktive i kriminelle netværk, mens yderligere 48.000 mennesker er knyttet til de mange rivaliserende bander.

Det blev også for nylig afsløret, at havnearbejdere i Helsingborg var på lønningslisten hos kriminelle bander for at muliggøre storstilet narkosmugling til Sverige.

Folk, ofte iværksættere, som kan være behjælpelige med at hvidvaske penge fra kriminelle aktiviteter, er også meget eftertragtede af klanerne.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har inddelt hjælperne i fire kategorier i rapporten:
Manipuleret: Personer, der bevidst eller ubevidst hjælper de kriminelle, ofte ansatte i Kriminalforsorgen eller Socialforvaltningen.
Behandlet: Folk kontaktes på grund af det, de laver, og overtalt til at hjælpe banderne.
Kommercielt: Folk, der bliver betalt for at hjælpe de kriminelle.
Anbragt: Personer, der blev overtalt eller tilbød sig selv at søge et bestemt job, hvor de kan hjælpe de kriminelle.

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Bander, seneste, Sverige. Bogmærk permalinket.