Efterdom – når fordom bliver erfaring

Det kan være farligt at opholde sig på  en S-tog station om aftenen –  jeg ved det, for jeg har selv oplevet det

Britta Mogensen, antropolog

forkortet uddrag

læs det hele her   https://denkorteavis.dk/2024/366089/

 

En søndag for nylig var vi en lille gruppe venner, der fik afprøvet, om den adfærd, som statsministeren har omtalt som indvandrerdrenges utryghedsskabende opførsel på S-stationer, hviler på fordomme.

Mette Frederiksen blev voldsomt kritiseret i 2020 for den udtalelse i Folketinget, dels af løsgængeren Sikandar Siddique, dels af venstrefløjspartierne.

Med sin særegne evne til aldrig at fatte pointen i en historie ville Siddique gerne vide, hvor tit statsministeren kørte i S-tog.

Venstrefløjspartierne – der dengang var den socialdemokratiske regerings støttepartier – mente, at statsministeren dæmoniserede indvandrerdrengene.

Tavshed fjerner ikke problemet

I det nye politiudspil i 2020 skulle der oprettes flere politistationer og være mere politi på bl.a. S-togs stationerne. Hvor langt man er nået med det her i begyndelsen af 2024, er ikke mig bekendt. Det ligner mere brudte løfter gennem mange år.

Vi vil købe is     ( …) vi endte på Vallensbæk stationstorv, hvor der er et større butikscenter med mange slags butikker. De fleste var dog lukket på denne vintersøndag ved 18-tiden. Det var heller ikke et sted, vi ville bryde os om at bo, og da slet ikke, hvis vi kom hjem en mørk aften. Der virkede underligt øde. Kun et ungt par med en barnevogn var de eneste voksne mennesker, vi så på det store butikstorv. Til gengæld var der en del grupper af indvandrerdrenge, hvis familier ikke så ud til at vente dem til aftensmad ved 18.00-tiden.

Grov fysisk chikane fra en gruppe på 5-6   ( … )Bagtroppen – min venindes mand og jeg – øjnede en gruppe på 5-6 stykker af de af statsministeren dæmoniserede, som kom løbende i fuld fart på vej mod os. Men vi var ikke målet. Det var min veninde og hendes gamle moster.

Den ene sprang ind på min veninde, der holdt godt fast i sin taske, og gav hende et skub, hvorefter gruppen løb storgrinende væk.

Hele forestillingen varede kun få sekunder, hvilket måske skyldtes, at min venindes mand ikke ser ud til at være en person, man vil i karambolage med.(…)

Og således blev fordom til erfaring

***

Hvorfor denne intimiderende og voldelig adfærd?

Svaret afhænger nok af, hvem man spørger.

Ifølge Zenia Stampe (RV) har de lært det i Danmark, hvoraf vel følger, at der er en Stampe i samtlige vesteuropæiske lande, hvis ”gæster” også har lært det i det land, de bor i sammen med deres forældre.

***

Den algierske forfatter Boualem Sansal, fremfører, at islamisterne gradvist vil overtage demokratierne i Europa. Som Sansal fremfører, så har islamisterne ”udover krigens sædvanlige instrumenter – våben, den politiske og militære krig, den seksuelle vold og så videre – også fundet et nyt, formidabelt våben i form af demokratiet.”

Sansal slår fast, at ”i deres egne lande bliver de jaget, fængslet og henrettet, hvis de ikke gør, som loven siger. I Europa bliver de inviteret ind i fjernsynet. Her hører man på dem. Og så siger man: Han er islamist, men det har han lov til at være, ligesom vi er kommunister, socialister eller noget tredje. Muslimerne bruger naiviteten, de sociale strukturer og retsvæsenet”.

***

februar 13, 2024   Den korte Avis.

Et lille bitte udsnit af de overfald statsministeren taler om, og som stadig flere af vores landsmænd udsættes for:

https://denkorteavis.dk/2021/voldsomme-overfald-paa-togstation-de-unge-er-bange-for-at-tage-toget/

https://www.tv2kosmopol.dk/gribskov/borgere-rystede-lokale-grupper-i-voldsomme-overfald-paa-hinanden

https://www.sn.dk/holbaek-kommune/indvandrerdrenge-haerger-togstation/

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Krig / Sikkerhed, Mogensen,Britta, Personlige beretninger, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.