Psykologiserende strategi

HENVISNINGEN TIL AFFEKT er et psykologiserende mønster, som jeg i de senere år har bemærket er på vej frem, når talen går på blasfemiske og satiriske behandlinger af islam. Fremfor at fordømme sådanne behandlinger med henvisning til tro og dogmer henviser man i stedet til, at blasfemi og satire er sammenligneligt med psykologiske overgreb. Som kan efterlade den troende traumatiseret og fremmedgjort. På ironisk vis vidner det om, at selv islams klassiske begrebsapparat, den køligt-skolastiske retstænkning i form af sharia, for længst er blevet overskrevet af et fuldstændigt sekulært terapi- og psykologisprog, som alle vi andre ikkemuslimer også er fanget af. Eller også vidner det om, at man på en mere instrumentel og strategisk vis har taget dette sprog til sig, når man skal henvende sig til en forholdsvis sekulær offentlighed med sine klagepunkter.

Professor i islamisk teologi Thomas Hoffmann  22.05.22  Weekendavisen

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Hoffmann, Thomas, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.