Multi-kulti rugemoderskab

Ukrainske rugemødre har fået lov til at føde i Frankrig og overdrage barnet til de franske adoptivforældre, selvom denne praksis er forbudt.

Nu skal modellen prøves ved domstolene

Mindst fire ukrainske rugemødre har født i Frankrig takket være hjælp fra deres franske kunder, siden det russiske angreb på Ukraine. Men også med hjælp fra de franske myndigheder, som har accepteret en model, der skal sikre, at rugemødrene ikke bliver registreret som børnenes mor.

Gammel fransk lovgivning fra 1793 tillader kvinder at føde anonymt, hvis de ønsker at bortadoptere deres barn ved fødslen. Meningen med loven var at tillade ugifte kvinder at holde graviditet og fødsel skjult for at undgå social stigmatisering. Den katolske kirke støtter anonyme fødsler som et alternativ til abort.

Loven drejer sig dog om kvindens eget barn. En rugemor “holder” en fremmed kvindes æg, der er befrugtet af hendes kundes sæd. Ægget kan stamme fra den kommende adoptivmor eller en anden kvinde.

I  tilfælde, der involverer en ukrainsk rugemor, har myndighederne accepteret, at barnet overdrages til en biologisk far.

”Man benytter den anonyme fødsel til at opnå noget, som ellers er forbudt, nemlig en kontrakt om at føde et barn for andre,” siger Aude Mirkovic fra Juristes pour l’Enfance.

Meningen er alene at hjælpe rugemødrene ud af en desperat situation, siger Clélia Richard, der forsvarer de fem familier. Hun mener, at de katolske organisationer misbruger disse menneskelige dramaer til en politisk kamp.

kilde : Birthe Pedersen:
Krig i Ukraine bringer rugemoderskab ind ad bagdøren.16.05.22      Kristeligt Dagblad

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Adoption, Frankrig, Menneskerettigheder, Politik / Lovgivning, seneste. Bogmærk permalinket.