Traumer fra krige, politisk forfølgelse og samfundsmæssige konflikter kun udgør en brøkdel af flygtningenes traumebillede og deres psykologiske følgevirkninger.
Mange lider af omsorgssvigt og følelsesmæssige overgreb. Familien er skadevolder.
af kulturpsykolog Kirsten Damgaard
Det kan man læse om hos psykolog Karin Riber.
Flygtninges traumer er langt mere komplekse end vi hidtil har troet
(artiklen kan findes via bibliotek.dk eller Københavns Universitet)
“Det viste sig, at en dramatisk andel på 63 procent har et eller flere tilknytningstraumer, det vil sige fysiske og følelsesmæssige overgreb og omsorgssvigt. Deres traumer starter i den tidlige barndom med forskellige typer mishandling i forældre-barn-forholdet. Der er altså ikke blot tale om de traumatiske oplevelser, vi kender, som en del af deres flugt”, siger Karin Riber.
Størstedelen af de traumatiserede flygtninge viste blandt andet utryg tilknytning, manglende evne til at forstå og reflektere over egne og andres følelser, tanker og handlinger, høj usikkerhed, manglende selvværd og problemer med tillid og intimitet.
Tidligt skadede børn, får sjældent et ordentligt liv. Nogle bliver karakterafvigende, det man tidligere kaldte psykopat.
Spørgsmålet står åbent, om der er også er mange familie-skadede i gæstearbejdergruppen?Eller er det de særligt skadede flygtninge, der har søgt til Danmark?