Det går tit godt

Med venlig tilladelse fra avisen JyllandsPosten bringer vi Rikke Gustavsens artikel fra 22.01.2014

Læger:Omskæring er lemlæstelse
Omskæring af drenge bør forbydes, mener flere læger. Men et forbud vil få det jødiske samfund i Danmark til at »dø ud«, siger Det Mosaiske Troessamfund.

af RIKKE GUSTAVSEN

Omskæring af drenge er lemlæstelse. Så kategorisk lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin, der repræsenterer godt 3.000 læger og lægestuderende i Danmark.
Den kradse udmelding står at læse i et høringssvar til Sundhedsstyrelsens reviderede vejledning til omskæring af drenge. For mens det siden 2003 har været forbudt at omskære piger i Danmark, er det stadig tilladt at fjerne drenges forhud som led i et religiøst ritual eller i en religiøs praksis. Det sker bl. a. inden for det jødiske og muslimske samfund.
»Vi mener kun, at man bør omskære drenge, når der foreligger en medicinsk indikation som for eksempel forsnævret forhud, der gør, at man ikke kan komme af med urinen. Vi skelner ikke mellem omskæring af drenge og piger. Det er forkert at påføre smerte, medmindre der foreligger en medicinsk indikation,« siger Lars Gehlert Johansen, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, som begrundelse for, at selskabet kalder det lemlæstelse.

Hensynet til individet
Lægeforeningen, som hovedparten af de danske læger er medlemmer af, benytter også Sundhedsstyrelsens reviderede anbefalinger til at angribe omskæring af drenge og skriver bl. a., at foreningen »grundlæggende« er imod omskæring af børn, medmindre der findes en lægefaglig begrundelse. Derudover mener Lægeforeningen ikke, at forældre bør have lov til at bestemme, om deres børn skal have fjernet forhuden.
»Det er meget indgribende, at voksne kan bestemme, at nyfødte skal gennemgå et operativt indgreb, som ikke er lægeligt begrundet, og hvis effekt er livsvarig. Når en dreng når myndighedsalderen, kan han selv tage stilling, men indtil da må hensynet til individets ret til selvbestemmelse veje tungest,« siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, i en pressemeddelelse.

Overrabiner omskærer
Overlæge Morten Frisch, som højlydt har kritiseret omskæring af drenge, tror, at den lægelige kritik kan blive et vendepunkt i arbejdet for at få et forbud mod rituel omskæring.
»Det bør få konsekvenser, at en så stor gruppe læger mener, at det er lemlæstelse.
Vi kan ikke have en praksis, som Dansk Selskab For Almen Medicin kritiserer så voldsomt,« siger han.
Det Mosaiske Troessamfund kalder kritikken af omskæring »ubehagelig« og siger, at det er afgørende for det jødiske samfund, at det er lovligt at omskære drenge.
»Det er fundamentalt for os, at vi kan omskære vores drengebørn, det er identitetsskabende, og det er den måde, man arver sin religion.
Det er aldrig påvist, at der er noget negativt ved det. Hvis vi ikke må omskære vores drengebørn, dør den jødiske minoritet i Danmark ud,« siger Finn Schwarz, formand for Mosaisk Troessamfund.
Den mest markante ændring i Sundhedsstyrelsens revidering af retningslinjerne til omskæring af drenge er, at det nu understreges, at omskæring bør foregå på et »lægeligt behandlingssted«. Det gælder dog ikke børn under to måneder – de vil stadig kunne få foretaget indgrebet i private hjem.
Men det er »helt uacceptabelt«, skriver Lægeforeningen i en kommentar til de nye retningslinjer og beder Sundhedsstyrelsen om at ændre dem.
»Drenge, der er yngre end to måneder, har naturligvis også krav på den større sikkerhed, som det giver, at indgrebet foretages på et lægeligt behandlingssted,« lyder det bl. a. fra Mads Koch Hansen.
Anne Mette Dons, chef for tilsyn og patientsikkerhed i Sundhedsstyrelsen, siger, at man har undtaget drenge under to måneder, fordi barnet er beskyttet af antistoffer fra moderen den første levetid.
Hun afviser, at det sker af hensyn til det jødiske samfund, hvor drengebørn ofte bliver omskåret i private hjem, når de er otte dage gamle. Indgrebet foretages af overrabbiner Bent Lexner, selvom det fremgår af Sundhedsstyrelsens retningslinjer, at indgrebet skal foretages af en læge. Det er der imidlertid ikke noget i vejen for, siger Sundhedsstyrelsen, så længe der er lægeligt tilsyn.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at op imod 2.000 børn bliver omskåret i Danmark hvert år.
rikke.gustavsen@jp.dk

Dette indlæg blev udgivet i Religion / Ideologi, Uncategorized. Bogmærk permalinket.