Dobbeltidentitet og sameksistens – Frankrig

De skuffelser, som venter immigranten

Leïla Slimani er marokkansk-franskmand, og har siden 2017 fungeret som personlig rådgiver for den franske præsident, Emmanuel Macron. Derfor er det værd at lytte til hvilke konklusioner om dobbeltidentitet og sameksistens forfatteren drager i sin nye bog af sin egen slægts historie.

Desillusion er et tilbagevendende emne i  forfatterskabet. I Adèle og Vuggesang drejede det sig om ægteskabet og moderskabets skuffelser, mens De andres land handler om  de skuffelser, som venter immigranten, og netop dét formår hun at formidle på en både nuanceret og vedkommende måde.

Bog: Leïla Slimani: De andres land. Gyldendal  2021.

***

Der ligger en hjemløshed i at flytte efter en drøm

Jens Vilstrup om sin bog Lalandia ( 2021) ”De dårlige ting, der sker for familien, er ikke øens skyld, det kunne være sket alle mulige andre steder. Der ligger en hjemløshed i det at flygte og flytte efter en drøm. Man står på en eller anden måde nøgen, fordi man kun har sig selv og drømmen.”

Forfatteren mener, at mange mennesker søger lykken ved at flytte til et andet sted, men ofte kan virkeligheden ikke leve op til forestillingen.

”Det viser sig næsten altid, at det er supersvært at indkassere det, man troede man skulle have udbetalt af den drøm. Og det er ligegyldigt om man flytter til Lolland eller tager til Thailand,” mener forfatteren.

uddrag af interview af Kirstine Bache Nicolaisen i Bogmagasinet dec. 2021 .

 

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Frankrig, Kultursammenstød, Migranter, Personlige beretninger. Bogmærk permalinket.