Konkurrerende menneskebilleder

»Ja,« siger Frederik Stjernfelt. »Det, vi ved om Cambridge Analytica, er, at de har udviklet modeller på basis af psykografipersonlighedstræk ud fra måske fem eller syv træk – og beriget dem med facebookdata, de har fået grabberne i, og så har de lavet en taksonomi på 500 personlighedstyper. Det er jo en humanistisk psykologisk ontologi. Det er et stykke humanistisk teoriudvikling.«.

»De færreste tænker over, at der findes konkurrerende menneskebilleder, som støder sammen i debatten, men det kan man blive klar over ved at anlægge et humanistisk idehistorisk perspektiv på debatten« siger Frederik Stjernfelt.

»Kampen om mennesket er både en kamp på humaniora og om humaniora. Humaniora beskæftiger sig jo netop med, hvad det vil sige at være menneske, og som vi viser i bogen, foregår der en evig kamp mellem forskellige mennesketyper. Derfor kan man sige, at humaniora altid er i krise.« »Det er et ontologisk træk ved feltet,« tilføjer Stjernfelt.

bog Frederik Stjernfelt ,David Budtz Pedersen;Finn Collin: Kampen om mennesket.Forskellige menneskebilleder og deres grænsestrid.                   Hans Reitzels Forlag 440 s. 2018

Ovenstående er uddrag fra artiklen Christian Bennike: Den skjulte kamp om at definere mennesket  20. april 2018 Information.Vi anbefaler at læse hele artiklen.

Se endvidere Nils Bredsdorff, afdød RUC forsker og Fariba Parsa, RUC , om islams menneskesyn  her på hjemmesiden.Og Ann Elisabeth Mayer om samme emne.

 

Dette indlæg blev udgivet i seneste, Stjernfelt, Frederik, Videnskabsteori. Bogmærk permalinket.