Hizbollah er farlig for Vesten

Målet er en mere religiøs og militariseret arabisk verden

Hizbollah erklærede sejr over Israel i 2006

Hizbollah er shia og knyttet til Iran

 

Uddrag af Hanne Foighels interview med Thanassis Cambanis.                                                                                                  Respublica anbefaler at læse hele artiklen

 

Hizbollah bygger på et samfund med godt en million shia-muslimer i det sydlige Libanon. De forsøger ikke at flytte mennesker ud af deres vante miljø og radikalisere dem andre steder. Hizbollah har brug for mennesker, der har familienetværk, der kan forblive loyale ved hjælp af job, uddannelse eller en social ydelse. De har brugt deres netværk til at opbygge en statsdannelse.

‘ Enlige ulve’ ville snarere skade – ikke gavne deres sag.
De har selvmordsbombet, myrdet og kidnappet. I 1980′ erne kidnappede de vesterlændinge.
I 1990′ erne sendte de selvmordsbombere mod den israelske hær, der besatte Sydlibanon. Der overholdt de krigens love og angreb ikke civile. Da de fik råd til våben, brugte de dem i stedet. I Libanon har de myrdet politikere og journalister, der har afsløret korruption i Hizbollah og har afdækket deres indblanding i mordet på den tidligere statsminister Rafik Hariri.
Hizbollah opbygger et diktatorisk, militaristisk, autoritært, decideret ufrit, udemokratisk samfund, der ikke tillader intern opposition.
-Du kalder din bog: ” Et privilegium at dø”. Medlemmer af Hizbollah erklærer sig altså villige til at dø for gud?

Jeg vil ikke lyde som en Hizbollah-apologist, men Hizbollah er meget anderledes end al-Qaeda. Faktisk er Hizbollah langt farligere for os i Vesten end disse ‘ blålysorganisationer’, der opstår og forsvinder, men som generelt får os til at overreagere, fordi terroren rammer vores samfund. Hizbollah har penge fra Iran og støtte i sit lokalsamfund, og den har en langtidsstrategi, men Hizbollah er ingen dødskult.
– Hvad betyder det, at Hizbollah er en modstandsbevægelse, 17 år efter at den har tvunget Israel ud af Sydlibanon og 10 år efter krigen i 2006, hvor Hizbollah som den første arabiske hær nogensinde erklærede sejr over Israel?

Hizbollahs hær er stærkere end den libanesiske hær. Det er sandsynligvis den militært stærkeste og ideologisk mest mobiliserede gruppe i Libanon – muligvis i hele Mellemøsten.
Modstanden er ikke kun modstand mod Israel eller USA, den vestlige verden eller takfiri, ikke-troende muslimer (det vil sige sunni-muslimer, red.). Modstanden skal fastholde folk mobiliseret til kamp imod den historiske og religiøse uretfærdighed, shia-muslimer altid føler, de er og har været udsat for.

kilde: Hanne  Foighel: Hizbollah er farligere for Vesten end skiftende terrorbevægelser     24. oktober 2017 Kristeligt Dagblad.

***

Thanassis Cambanis,  journalist og skribent, er tilknyttet den amerikanske tænketank The Century Foundation. Han studerer sociale bevægelser i Mellemøsten.

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Religion / Ideologi, Terror. Bogmærk permalinket.