Terrordømte slår til igen

Europa : Siden 2015 har minimum 35 tidligere fængslede personer udført terrorangreb

Europa  : 7 terrorangreb i perioden 2019 til 2020 blev udført af gerningspersoner, der var blevet løsladt under et år forud for angrebet.

Et rekordstort antal terrordømte bliver løsladt i de kommende år, og de vil udgøre en sikkerhedsrisiko, advarer myndighederne.

Det forventes at det samlede antal løsladte terrordømte og radikaliserede kriminelle vil stige »markant«, fordi antallet af anholdelser i terrorsager i Europa fortsat er på »et bemærkelsesværdigt højt niveau«.

Det fremgår af en ny rapport det såkaldte Bjelke-udvalg  til justitsminister Peter Hummelgaard. Henrik Bjelke er tidligere kontraterrorchef i PET.
Kun seks terrordømte er blevet prøveløsladt med henblik på reintegration i det danske samfund i løbet af de sidste 20 år, yderligere to med henblik på udvisning af Danmark. Rapporten nævner ikke det samlede antal terrordømte i perioden.

Ifølge Bjelke-udvalgets rapport løslades de fleste terrordømte og radikaliserede i dag med begrænset kontrol og kontakt til myndighederne efter at have afsonet den fulde straf i fængsel. En prøveløsladelse giver ifølge Kasper Fisker, tidligere ledende kriminolog i PET, kriminalforsorgen, politiet og kommunerne langt bedre muligheder for bl.a. at resocialisere og overvåge løsladte, bruge kontaktpersoner og sætte restriktioner på bl.a. opholdssteder. Samtidig er udsigten til en tidlig løsladelse blandt de bedste motivationer for at få dømte til at samarbejde om antiradikalisering og rehabilitering under et fængselsophold.

Erfaringer fra udlandet viser, at nogle terrordømte og radikaliserede kan udgøre en terrortrussel under prøveløsladelse
 

 

kilde: Esben Larsen Mikkelsen &  Morten Pihl :Historisk mange terrordømte står til at blive løsladt. 08/04/2024  Jyllands-Posten

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, seneste, Terror. Bogmærk permalinket.