Sekularisme i Frankrig

Mette Zøllner, professor i interkulturelle studier Aarhus Universitet:

”Da sekularisme blev en vigtig republikansk værdi, var målsætningen, at det offentlige rum og staten skulle være neutrale, således at der var plads til al diversitet, herunder også religiøsitet. I takt med, at debatten om islam fylder mere, har man dog set et skred, hvor det i højere grad er det enkelte individ, der skal være neutralt ”(Kristeligt Dagblad 29.08.23 )

ABAYA

Frankrig  forbyder en lang løs kjole – abaya-  i landets skoler.Den er en del af den arabiske kvindedragt. Den bruges oftest i sort og dækker hele kroppen undtagen hovedet.

Formålet er ikke at kunne identificere elevers religion blot ved at se på dem.

Laïcité“, som er et fransk koncept, der ofte oversættes til sekularisme. Det refererer til adskillelsen af staten fra religiøse institutioner og indikerer, at offentlige institutioner og deres repræsentanter bør være neutrale i forhold til religiøse anskuelser. (Den store Danske, lex.dk )

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Civilsamfundet, Filosofi/ Etik, Frankrig, Religion / Ideologi. Bogmærk permalinket.