Kommende blasfemi-lov

Voldsmanden veto

af professor Frederik Stjernfelt 

kommenterer bla. i Weekendavisen :

“Den ny lovgivning*  synes at hvile på den uudtalte præmis, at en beskyttelse af trossamfund imod blasfemi vil mindske faren for terrorangreb. Der er imidlertid intet empirisk belæg for denne antagelse. Tværtimod er tendensen, at stater med hård blasfemilovgivning er mere udsat for religiøs terror end stater uden.

Det kan illustreres af de aktuelle uroligheder i Pakistan, hvor et rygte om en Koran med røde udstregninger satte en islamistisk pøbel i gang med at overfalde kristne, brænde Bibler og hærge kirkebygninger. Pakistan har dødsstraf for blasfemi, og hård lovgivning imod blasfemi kan således inspirere aktivistiske troende, der tager loven i egen hånd og føler deres handlinger legitimeret af lovgivningen.

Det er sandsynligt, at kunstnere, der vil teste den nye lovgivnings grænser i danske gallerier og biografer, ikke kun skal være på udkig efter politiets ankomst, men også islamistiske aktivister. De to grupper kan faktisk komme til de facto at arbejde sammen i en ny udfoldelse af voldsmandens veto.”

* ikke vedtaget endnu 09.09.23

Weekeendavisen 27 aug.(net ) 1.sept. (papir).

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Filosofi/ Etik, Psykologi, seneste, Stjernfelt, Frederik, Terror. Bogmærk permalinket.