Jøder i Danmark i 400 år

 

Kong Christian 4. inviterede jøder til at tage ophold i Danmark i år 1622.

Der er 5000 – 6000  jøder i Danmark  2022.

Der er tre anerkendte jødiske menigheder.

 

 

Karen Lisa Salamon, etnograf          Kristeligt Dagblad  12.09.22  

Det er en almindelig forventning, at vi løbende skal bevise vores danskhed og folkelighed, blandt andet ved ikke at praktisere vores tro alt for synligt, og ved til enhver tid at fremvise, at vi selvfølgelig lever op til de skiftende, dominerende forestillinger om god danskhed. I praksis betyder den udbredte mistro til vores kultur og anderledes ritualer, at unge jøder, der åbent og trygt ønsker at kunne leve med deres identitet og praktisere deres tro, står med et valg mellem udskamning, assimilering eller udvandring. Sådan har det været for jøder op gennem historien. Da trosfriheden blev indført i Danmark i midten af 1800-tallet, blev det samtidig slået fast, at rigtig dansk tro er evangelisk-luthersk. Den undertone har holdt sig siden. Er man ikke folkekirkelig, skal man i hvert fald ligne mest muligt. Selvom det ikke er en jødisk tradition, skal rabbinere her i landet helst gå med en slags præstekjole.

Det underliggende assimilationsmål har Danmark aldrig gjort op med, og samfundet har stadig en forventning om, at danske jøder ikke må være “for jødiske”. Det giver vores unge et ubehag og nødvendiggør en konstant forsigtighed.

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Jøder, Psykologi, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.