Tyrkiske ægteskaber

I løbet af 2000erne skete der store forandringer i partnervalget. Først og fremmest blev de familiesammenførte ægteskaber i høj grad erstattet af giftermål mellem to tyrkiske efterkommere.

Det viser danske registerdata. Tager man de 29-32-årige med tyrkisk baggrund, så var cirka 80 procent af dem gift i år 2000 – og godt 90 procent af disse ægteskaber var med familiesammenførte ægtefæller. I 2018 var kun omkring 50 procent i aldersgruppen gift, heraf lidt flere kvinder end mænd. Og det var blot 29 procent af kvinderne og 15 procent af mændene, der havde familiesammenførte ægtefæller. I stedet havde hovedparten giftet sig med en anden tyrkisk efterkommer.

Uanset den mindre ægteskabsmigration har man altså i høj grad holdt sig til tyrkiske partnere frem for at gifte sig »blandet«. Det er faktisk et mønster, som i særlig høj grad kendetegner tyrkiske migranter, og det ses også i for eksempel Australien.

En oplagt forklaring på det store fald i familiesammenføringer er de strammere visumregler: Den unge giftealder på cirka 20 år, som man så i både Tyrkiet og blandt tyrkere i Danmark i 1990erne, blev selvsagt stærkt påvirket, da man i 2002 indførte 24-års-reglen.”

uddrag fra Anika Liversage: Ægteskab på tyrkisk.    11.05.22 Weekendavisen.

https://www.weekendavisen.dk/2022-19/ideer/aegteskab-paa-tyrkisk

 

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Liversage, Anika, seneste, Statistik, Tyrkere. Bogmærk permalinket.