Kontrol med moskeer glipper

Under en tredjedel af landets moskéer er  anerkendte trossamfund. 80 % af de tyrkiske og pakistanske moskéforeninger er anerkendt af den danske stat. Også mange af de største arabiske moskéer er anerkendte (gennem kirkeministeriet). 

De øvrige – som er private foreninger – kan slippe for regeringens kommende planer om kontrol af prædikener. Det drejer sig p.t. om ca. 130 moskeer  – herunder alle de afghanske og somaliske.

Nogle af de mest fundamentalistiske muslimske trossamfund er ikke  anerkendte i dag.
Det gælder blandt andet Hizb ut-Tahrir og den salafistiske Grimhøjmoské i Aarhus, hvis formand, Oussama el-Saadi, har ytret sig positivt om Islamisk Stat.

Brian Arly Jacobsen, religionssociolog på Københavns Universitet: ”Regeringen kan selvfølgelig ikke blande sig i, hvad private foreninger gør. Man må gå ud fra, at de kæder forslaget (om at oversætte prædikener, red.) til de anerkendte trossamfund.”

Adskillige moskéer rundt i landet har rod i regnskaberne. Blandt andet Dansk Islamisk Center, kendt for imamen Abdul Wahid Petersen, der tidligere i år fik frataget sin anerkendelse.

Niels Valdemar Vinding, islamforsker på Københavns Universitet: ”Det helt store problem er, at regeringen gør det surere at være et anerkendt trossamfund, hvis kravet om oversatte prædikener gennemføres.Vi risikerer dermed at skabe et sort marked og en undergrund af moskéer og steder på internettet*, hvor man kan gå hen og få de prædikener, regeringen vil gøre op med.”

”De senere år er der kommet langt mere viden om, hvad der foregår i moskéerne, og det skyldes blandt andet trossamfundsloven og den åbenhed, den påbyder. Nu risikerer vi, at moskéerne driver væk fra myndighedernes, forskernes og journalisternes kontrol,” advarer Niels Valdemar Vinding.

kilder: Lene Kühle:  Danmarks moskeer. 2019 Aarhus Universitets Forlag;

Anders Redder og Elisabeth Yskes: Regeringens kamp mod fundamentalister kan blive et slag i luften: Nu er under hver tredje moské anerkendt. 22. oktober Kristeligt Dagblad.

* internetprædikener har eksisteret i årevis!!!    og før det, var det kassettebånd. (red.)Kirsten Damgaard

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog : Regeringen forestiller sig at islamiske forkyndere i Danmark kan gøres til medspillere i  indsatsen mod parallelsamfund og negativ social kontrol. Jeg vil gerne minde om professor Farhat Ziadeh (tidligere Princeton University) ,der forklarede mig, at Tawhid er islams essens – altså at politik, moral og familieliv er et; og den danske afdøde forsker Nils Bredsdorff (RUC) som præsenterer at sharia er islam. Ingen islam uden sharia. De kan begge findes her på hjemmesiden.

Læs også Fariba Parsa(RUC) om den nødvendige underordning af ikke-muslimer .

Dette indlæg blev udgivet i Krig / Sikkerhed, Politik / Lovgivning, Pædagogik / Sprog / Opdragelse, Religion / Ideologi, seneste, Terror. Bogmærk permalinket.