Danmark – det er noget vi giver til de andre

“Vi har et muslimsk proletariat i Europa, som vokser, og med flygtningestrømmene bliver det ikke bedre”

“I den offentlige debat er der en udbredt religiøs analfabetisme. En manglende erkendelse af, hvor meget religion, teologi, hellige skrifter og ritualer rent faktisk kan være styrende og retningsgivende for folks liv. Selvfølgelig er religion også formet af historiens omstændigheder og kontekster. Men religion er også selv proaktiv.”

Islamforsker professor Thomas Hoffmann

Her er et lille udpluk fra et større interview

” DO UT DES” er et gammelt romersk retsprincip, som betyder ” jeg giver for, at du skal give”. Noget for noget. Oprindeligt handlede det om forholdet mellem guder og mennesker, siden blev det et fundament for aftaler mellem mennesker.

Når islamforsker og professor Thomas Hoffmann henviser til det gamle romerske princip, er det, fordi det for ham at se rammer en balance, som ofte forsvinder i debatten om islam og det moderne demokrati.

” Der skal ske et eller andet radikalt brud i hele tidsånden i den muslimske verden, hvor det lige pludselig ikke længere på en eller anden måde betragtes som overdrevet fromt at gå i krig for Guds sag. Der skal lægges ekstrem afstand til det. Det er måske det, der mangler. Der er stadig for mange, der synes, at selvom Islamisk Stat var for meget, eller Iran eller Saudi-Arabien er for meget, så har det alligevel en grad af legitimitet. Nogle taler om positive takter hist og pist, senest nogle moderate intiativer i Saudi-Arabien.

Men overordnet set er jeg meget pessimistisk.

Vi anbefaler at læse hele artiklen:

 Islamforsker: Islam mangler en teologisk og kulturel elite i Vesten
Johannes Henriksen  22. november 2017 Kristeligt Dagblad

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Demografi, Hoffmann, Thomas, seneste. Bogmærk permalinket.