Underskud på uddannelsesbalancen

Hver tiende nye studerende kommer fra udlandet

de fleste rejser efter eksamen

Antallet af nyoptagne studerende fra udlandet nåede i 2013 op på 11.339 (jfr.Danmarks Statistik) .Det svarer til 11 procent.

Blandt  nye studerende på kandidatuddannelserne kommer 18 procent udefra.                 For ph. d.-studerende er andelen 33 procent.

De største afsenderlande er Norge efterfulgt af Tyskland, mens Sverige har rang som nummer fire. I de seneste år er der dog også kommet mange nye studerende til fra de østeuropa.

Rumænien, Litauen, Bulgarien, Polen og Letland sender  unge til især korte videregående uddannelser og mod professionshøjskolerne.

Eneste land på top-ti uden for Europa er Kina.

En ph. d.-uddannelse,  koster mellem 2,2 og 2,4 mio. kr., mens en kandidatuddannelse løber op i mellem 0,6 til 0,9 mio. kr.

Samtidig viser beregninger fra Uddannelsesog Forskningsministeriet, hvor man har fulgt de internationale dimittender i perioden fra 2004 til 2011, at mange søger nye græsgange ret hurtigt efter at have fuldført studierne. Ét år efter afsluttet uddannelse havde for eksempel næsten halvdelen af kandidaterne og ph. d.’ erne forladt Danmark igen. Ét år efter afsluttet uddannelse er hver tredje internationale dimittend i beskæftigelse i Danmark, og fem år efter er det hver fjerde.

Staten må udbetale fuld SU til studerende fra EU og EØS-landene, hvis de har beskæftigelse i 10-12 timer ugentligt .

På Det Natur-og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE, på Københavns Universitet er engelsk i dag blevet undervisningssproget, med undtagelse af et par af de i alt 35 kandidatuddannelser. Andelen af udenlandske studerende udgør nu mellem ti og 30 procent på de forskellige studier.

Dette var kun statistik.Vi anbefaler at læse vor kilde Henrik Dørge “Underskud på uddannelsesbalancen ” Weekendavisen  23.01.2015  også, for oplysninger om danske studerende; og danske politikeres reaktioner på det store udenlandske indtag.

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, seneste, Statistik, Velfærd / Offentlig økonomi. Bogmærk permalinket.