Ældre danskere lykkeligst

Ældre danskere er både lykkeligere end unge danskere og resten af verdens seniorer.

Det handler både om helbred, et stærkt civilsamfund og tillid, siger eksperter

Igen i år måtte Danmark se sig slået af Finland, når det gælder om at være det lykkeligste* land i verden. Det fremgår af FN-rapporten World Happiness Report, der beder personer fra 143 lande bedømme deres liv på en skala fra 1 til 10, hvor 10 repræsenterer det bedst tænkelige liv.

Men for første gang har man i rapporten også lavet separate vurderinger ud fra to aldersgrupper. De yngre under 30 år og de ældre over 60 år.

Og her snupper danskerne over 60 år førstepladsen, når det gælder om at være lykkeligst, med en gennemsnitsscore på 7,9.

 

 
Christian Bjørnskov, lykkeforsker ved Aarhus Universitet : “Norden er verdens mest tillidsfulde region. Det, at vi kan have trygge relationer til folk, vi ikke kender personligt, gør os lykkelige. Og det er et kulturtræk, som også de ældre danskere nyder godt af,” siger han og fortsætter:

“Samtidig har vi den her lidt diffuse fornemmelse af personlig frihed. Det handler ikke om, hvad vi helt formelt har lov til at gøre, men i højere grad om, om vi har en oplevelse af, at vi kan vælge anderledes end andre mennesker.”

For det andet har vi “Foreningsdanmark”, pointerer David Vincent ,ensomhedskonsulent i Ældresagen , “Hvis du ellers har et fornuftigt helbred og økonomi, og du samtidig er ude af det store hamsterhjul, så har du rigtig mange muligheder som ældre i Danmark for at have et godt liv med frivillige aktiviteter og samvær med andre,“ siger han og fortsætter:

“Danmark har et stærkt civilsamfund, der organiserer sig og også forsøger at hjælpe dem, som ikke er på toppen (…)”

lille uddrag fra 

Amalie Obbekjær Jensen:Danskere over 60 år er de lykkeligste i verden. Hvorfor? Kristeligt Dagblad  21.03.24

* danske lykkeforskere foretrækker  at surveyens begreb Happy oversættes til det lidt mindre krævende  “tilfreds”  fremfor lykkelig (red. Kirsten D. )

 

Dette indlæg blev udgivet i Civilsamfundet, Danskere, Organisationer, seneste. Bogmærk permalinket.