Den slægtsbaserede kriminalitet er kendetegnet ved:
- manglende samarbejdsvilje med myndighederne,
- trusler af vidner
- mægling i kriminelle miljøer frem for i det officielle retssystem
- sociale sager går i arv fra generation til generation.
- tyveri
- svindel
- afpresning
- berigelseskriminalitet
Østjyllands politis analyse Vanekriminelle defineres som personer med fem eller flere sigtelser om året i en længere periode. En sådan analyse»har identificeret« de ca. 60 familier og 1.000-1.500 »relevante personer i alle aldre« hvoraf dog ikke alle er kriminelle.
»Det er politikredsens forventning, at en udvidelse af analysen til at omfatte hele Gellerupparken, andre boligområder og organiserede kriminelle vil medføre et øget antal relevante familier og personer.«
Gift ind i hinanden
Et forskningsprojekt fik indsigt i data fra Østjyllands Politi om dybt kriminelle og familiært forbundne borgere.
Én af disse kriminelle familier – med under 10 medlemmer – har siden 2009 kostet Aarhus Kommune 64 mio. kr. i sociale indsatser i form af 90 anbringelser uden for hjemmet og 40 forebyggende foranstaltninger.
Kortlægningen bekymrede socialrådmand Anders Winnerskjold (S), der kaldte det for en tragedie og »helt forrykt«. Han forklarede, at der findes over 10 kriminelle familier i Aarhus med en lignende historik. Med svaret fra Justitsministeriet er der nu kastet lys over problemets reelle omfang. »Det er større familier, hvor man dels får rimelig mange børn og bliver gift ind i familier med hinanden. Det skaber forgreninger, hvor vi desværre ser en markant overrepræsentation af kriminalitet. Vi ser også, at kriminaliteten går i arv fra generation til generation og mellem f.eks. kusiner og fætre,« siger Anders Winnerskjold.
Fyns Politi oplyser at landsdelen er plaget af ca. 10 kriminelle familier, som har »karakter af at være et kriminelt familienetværk«. Flere af familierne er gift ind i hinanden, og det øger netværkenes størrelser.
Københavns politikreds har kendskab til familier, hvor flere medlemmer begår »omfattende kriminalitet, som medfører et stort ressourceforbrug for politiet«,og udgør en »væsentlig indtægtskilde« for familierne.
Nordjyllands Politi oplyser, at der i kredsen findes enkelte familier, som er særligt belastet af kriminalitet gennem flere generationer.
I Syd- og Sønderjyllands politikreds findes familier, hvor flere familiemedlemmer i samme husstand er kriminelle.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har via en kortlægning tidligere identificeret i alt 15 klaner.
kilde: Jonas Hvid og Esben Larsen Mikkelsen, journalister på Jyllands-Posten. Artikler fra december 2023 – marts 2024.