Bandekrigen i Sverige giver overfyldte fængsler

journalist   Freya Bøgh Lassen              Politikens nyhedsbrev 07.03.24

citat:

I et forsøg på at bekæmpe banderne i Sverige har landets regering med inspiration fra Danmark gjort det nemmere for politiet at få bandekriminelle varetægtsfængslet og idømt hurtigere og længere straffe.

Det har gjort de svenske fængsler overfyldte i en grad, så myndighederne har måttet lægge beslag på selv arresterne på landets politistationer, hvilket kan gøre det svært for politiet at foretage nye anholdelser, fordi der intet sted er at gøre af de anholdte.
Den svenske kriminalforsorg forventer, at bandekrigen vil øge antallet af indsatte i fængslerne fra de nuværende cirka 9.400 til 35.000. Derfor skal der ansættes 15.000 nye fængselsbetjente.

Den svenske kriminalforsorg, Kriminalvården, oplyser til Politiken, at belægningsgraden i de svenske fængsler foreløbig er steget til 127 procent, hvilket betyder, at der på landsplan er mere end en fjerdedel flere indsatte, end hvad fængslerne er bygget til. I marts mangler forsorgen akut mindst 200 pladser.
Den svenske regering står fast på, at bandekrigen er kommet så meget ud af kontrol, at det er nødvendigt med længere og hårdere straffe for at fjerne så mange bandemedlemmer som muligt fra gaden. Den svenske justitsminister, Gunnar Strömmer, har afvist at svare på en række spørgsmål fra Politiken, men under et besøg i et fængsel i Stockholm i februar lod han forstå, at den massive overbelægning var en afledt og ligefrem ønskværdig effekt af regeringens politik.

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Bander, seneste, Statistik, Sverige. Bogmærk permalinket.