Den glemte kvindekamp genopstår

To millioner blev brugt på et forskningsprojekt på RUC, hvis afsluttende rapport blandt andet anbefalede arabisk- og koranundervisning og talte i positive vendinger om genopdragelsesrejser. Integrationsminister  Mattias Tesfaye måtte lægge studiet »nederst i bunken i nederste skuffe«, som han formulerede det til Kristeligt Dagblad dengang.

 Tesfaye nytænkte og »Kommissionen for den glemte kvindekamp« opstod. Den bestod af 11 personer med forskellige baggrunde – politikere, praktikere, debattører og forskere – der  delte den fælles interesse i at bekæmpe social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Kommissionen skulle arbejde i et år, og allerede efter et halvt år var de klar med deres første ni delanbefalinger, der skulle hjælpe piger i grundskolen udsat for social kontrol.

9 anbefalinger

Det var det syvende forslag, der skabte balladen: »Forbud mod brug af hovedtørklæder i grundskolen.« Kommissionen nåede aldrig  at præsentere det.Det var i stedet forfatteren Tarek Ziad Hussein, der kunne afsløre det kontroversielle forslag på sin Facebook-profil. Og han var ikke just begejstret for det, han så som et forsøg på at gøre muslimer til »andenrangsborgere«.

Islamisterne i Hizb ut-Tahrir kaldte det en »krigserklæring mod det muslimske fællesskab« og lancerede kampagnen #ForsvarTørklædet. De betalte for at få sloganet vist som reklamebanner på Rådhuspladsen i København. 

Som reaktion på forslaget blev der også etableret en helt ny forening, Dansk Muslimsk Kvindesamfund, der allerede to dage efter forslagets offentliggørelse havde arrangeret en demonstration med over 1.000 deltagere under titlen »Nallerne væk fra kvinders HIJAB«. Her marcherede ikkemuslimer og muslimer side om side i fælles protest fra Nørrebro til Christiansborg.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International tilsluttede sig også koret af kritikere.

»Jeg var imod forslaget,« siger Mehmet Ümit Necef, ph.d. i sociologi. »Helt principielt så jeg det som et godt eksempel på det, politologer kalder illiberal liberalisme. Men jeg talte for døve øren i kommissionen.«

Tidligere skoleleder Lise Egholm ; »Jeg sagde til dem dengang: Ved I hvad, hvis vi kommer med det her forslag, så glemmer man alle de otte andre forslag, vi er kommet med,« siger Egholm, der dog ikke principielt er imod, at man forbyder det [tørklædet ] i grundskolen.

Nu genopstår kommissionen

Ifølge tidsplanen, som blev lavet før valget i 2022, mangler de seks møder, der skal munde ud i et sæt delanbefalinger til, hvordan man bekæmper social kontrol også blandt voksne kvinder.

https://www.weekendavisen.dk/2024-6/samfund/den-glemte-kommissions-genopstandelse

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Civilsamfundet, Kultursammenstød, Menneskerettigheder, Psykologi, seneste, Ære. Bogmærk permalinket.