Manden forsørger – ofte med dobbeltjob

Beskæftigelsesfrekvenser (2022) blandt 16-64 årige. Kilde: Danmarks Statistik (RAS204)

Se grafen her   https://www.weekendavisen.dk/2023-51/samfund/en-kulturel-hindring

I løbet af ti år er beskæftigelsesfrekvensen blandt indvandrere fra ikkevestlige lande – og her menes både indvandrere fra eksempelvis Asien, Sydamerika, Mellemøsten og Afrika – øget fra 50 til 63 procent.

Blandt deres efterkommere er beskæftigelsesgraden steget fra 52 til 69 procent.

 

Kvinder overhaler mænd

“Det kan samtidig noteres, at der er sket visse fremskridt på ligestillingsfronten. Blandt ikkevestlige efterkommere er kvindernes beskæftigelsesfrekvens nu tre procentpoint højere end mændenes. Det stærkere fodfæste på jobmarkedet kan muligvis tages som et indicium på, at kvinder, der er vokset op i Danmark, ikke bliver holdt nede af patriarkalske strukturer. Men sikkert er det, at fordi kvinderne klarer sig bedre i uddannelsessystemet end mændene, får de også bedre muligheder for at lande et job efterfølgende.”

Kun blandt somalierne er der ikke nogen nævneværdig forskel. Det er så ligestilling på et lavt niveau; blot hver anden mand og kvinde er i arbejde.
“Blandt de ni største befolkningsgrupper herhjemme, der er migreret fra MENAPT-lande, er erhvervsfrekvensen – både mænds og kvinders – typisk lavere, end hvad den generelt er blandt ikkevestlige indvandrere. Noget skyldes, at mange migranter fra MENAPT-landene er flygtninge med traumer; det er en barriere for at få et job.

Nogle indvandrerkvinder fra MENAPT-landene har fået en betydeligt stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet de seneste ti år. Erhvervsfrekvensen for kvinder fra Somalia og Syrien er således omtrent fordoblet. Det ændrer dog ikke på, at der fortsat er langt mellem dem på arbejdspladserne. I runde tal er kun hver tredje kvinde, der er migreret fra Syrien, i job. Det samme gælder palæstinensiske kvinder fra Libanon.”

Manden forsørger – ofte med dobbeltjob

“For de syriske migranter, der i dag er den største befolkningsgruppe herhjemme blandt indvandrere fra lande uden for Europa, ligger kvindernes beskæftigelsesgrad hele 33 procentpoint under mændenes.

Iøjnefaldende er det, at pakistanske indvandrerkvinders beskæftigelse er 27 procentpoint lavere end mændenes. Mange pakistanske migranter har ellers boet i Danmark i lang tid, og de pakistanske kvinder er relativt veluddannede.”

 

kilde:  uddrag fra  Henrik Dørge: En kulturel hindring. Weekendavisen 22.dec. 2023.

Dette indlæg blev udgivet i Afrikanere, Arabere, Arbejde, Kultursammenstød, pakistanere, seneste, Somaliere, Statistik. Bogmærk permalinket.