Sverige – bandekriminalitet

af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

2022 blev et rekordår for Sverige: 63 skuddræbte, 378 skyderier

I 2023 er  241 skyderier og 33 skuddræbte hidtil

Regeringen har som udtalt ambition at gennemtvinge den nødvendige integration, som skal få bugt med parallelsamfundene og dermed underminere de kriminelle grupperingers rekrutteringsgrundlag.

Spørgsmålet er om bandemedlemskabet er et valg – for at opnå prestige eller materielle goder, eller en tvang evt. gennem klantilhør.

To 14-årige er for nylig fundet døde og begravet i hver sit skovområde udenfor Stockholm. “Begge 14-årige skal ifølge oplysninger til SVT Nyheder have fået stillet forskellige opgaver af kriminelle netværk – opgaver, som de siden ikke udførte. Derefter skal de være blevet myrdet. Ifølge SVT’s oplysninger er politiets hypotese, at det skete, fordi ældre ledere i netværket ville statuere et eksempel,” skriver Sveriges Television.

Personer ned til 13 år er blevet anholdt med automatvåben, med bomber eller på anden vis er mistænkt for grove forbrydelser som led i verserende bandekonflikter.

Tidligere i år  fortalte Diamant Salihu, en af Sveriges ledende bande-eksperter*, her i avisen om en “landsdækkende guerillakrig” holdt kørende af “børnesoldater”.

Grænserne i Sveriges kriminelle underverden udvides konstant, men de fleste troede, at en række drab på slægtninge til kriminelle i årets begyndelse var forråelsens foreløbige klimaks.

I byen Järva havde man sat sit håb til projekt Trefas – et samarbejde mellem Politi, socialforvaltning og kriminalforsorgen. Det fortæller Anderes Djurestad og Anna Mattson om i TV serien nævnt nedenfor.

I Scotland har i 20 år fandtes Scottish Violence Reduktion.Programmet ledes af director Niven Rennie, og han udtaler til SVTV:”Det drejer sig som fattigdom , ikke vold eller stofafhængighed, eller alkohol. Man skal imødegå fænomenet fattigdom og give folk håb og ambitioner.”

Niven Rennie: “Vi fokuserer på unge, der aldrig har haft et arbejde eller fået støtte, og giver dem et job. Som de siger i USA: intet stopper en kugle så godt som et job”.

 

Her er citater fra  udsendelser i SVTV:

David Salihu: taler om begrebet indsocialisering og ” dem der giver sig ind i bandemiljøet i vores udsatte områder. Mange lever i mellem-samhørighed. De er født i Sverige, men kan ikke identificere sig med det, som mange af os oplever som en del af det svenske samfund “.

David Salihu: (om banderne) “Det er et illoyalt hensynsløst miljø”.

David Salihu: “Det har spredt sig i Sverige [mod syd.red.] til mange mindre byer.”

Alejandra Chazin, pårørende konsulent : “Pårørende skal tilbydes støtte, de er ressourcer til at bremse rekrutteringen”.

Exit leder i PASSUS  Eva-Mi Gullbrandsson har set over 30 blive skudt som hun kender.

Kilde:  Johan Varning Bendtsen: Mysteriet om to dræbte 14-årige sætter skræk i livet på svenskerne. Kristeligt Dagblad 26.08.23

* Kilde : se også   SVTV   – 6 udsendelser om Sveriges bander og etniske parallelsamfund, fra 2021- 20222, der  dog ikke benævner hvilke etniciteter der forårsager problemerne. Diamant Salihu er her en gennemgående figur  sammen med mange fagfolk og flere – ofte udenlandske –  familiemedlemmer.

(oversættelser Kirsten Damgaard).

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Bander, seneste, Statistik, Sverige. Bogmærk permalinket.