Ghettoens mænd

Voldtægt og drab som afstraffelse af kvinder

For nylig bragede det igen løs i de franske ghettoer med stenkast, molotovcocktails,  bilafbrændinger m.v.

For 20 år siden begav seks unge kvinder og to unge mænd sig ud på en lang march gennem Frankrig, for at oplyse om kvindernes forhold i de franske ghettoområder. Rejsen er beskrevet i initiativtageren Fadela Amaras bog Ni putes ni soumises (Hverken ludere eller underdanige. Findes på svensk).

Der var to begivenheder, der sendte de unge afsted i 2003: Dels udgivelsen af bogen Dans l’enfer des tournantes (I gruppevoldtægternes helvede) af Samira Bellil. I bogen beskrev hun et nyt afstraffelsesfænomen i ghettoen, gruppevoldtægten.

Også en anden episode gjorde rejsen magtpåliggende: mordet på den 17-årige pige Sohane Benziane fra forstaden Balzac de Vitry-sur-Seine syd for Paris. I 2002 overhældte hendes ekskæreste og bandeleder Jamel Derrar pigen med tændvæske og brændte hende ihjel i et skralderum under et højhus, mens hans ven holdt vagt.

Dengang som nu er ghettoernes verden mænds verden 

Hvorfor dette miserable kvindesyn? Der er vel flere årsager. Amara forklarer, hvordan »kælder-islam« i 1990erne vinder indpas i ghettoerne og giver undertrykkelsen en religiøs diskurs. Kvinder overgår fra at være kvinder fra en bestemt familie til at være kvinder fra et bestemt kvarter, som alle mænd kan kontrollere og afstraffe.

Hvor er ghettoens gode maskuline rollemodeller? Imamen Mohamed Loueslati  skriver i sin bog om islam i de franske fængsler fra 2015 , at mange af de mandlige indsatte aldrig rigtig har kendt en far. Og mange fædre har ikke arbejde – nogle endda selvvalgt.

kilde: Helle Merete Brix: Ghettoens verden, mænds verden, forfatter og journalist.14. juli 2023  Weekendavisen.

ovenstående var et lille uddrag, læs mere her

https://www.weekendavisen.dk/2023-28/boger/ghettoens-verden-maends-verden

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Arabere, Frankrig, Krig / Sikkerhed, Psykologi. Bogmærk permalinket.