Økonomisk kriminalitet fra bander og rockere

I 2022 rejste politiet 990  sigtelser mod rockere og bandemedlemmer for økonomisk kriminalitet, viser  tal fra Justitsministeriet

I starten af  2023 inviterede National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) til et pressemøde.  Politiet havde i en stor aktion havde anholdt 135 personer, såkaldte muldyr, som hvidvasker penge for kriminelle.

Kontaktbedrageri er i vækst i bandemiljøet

»Det er typisk banderne, der sidder bag ved det hele og organiserer callcentre,« fortæller  ledende politiinspektør Torben Svarrer NSK, og beretter videre: »Det er meget organiseret. Det kan sagtens være bandemedlemmer, der selv ringer rundt, men det kan også være, de får andre til det. De udnytter det tillidsbaserede samfund, når de udgiver sig for at være en myndighedsperson, og de ringer målrettet til ældre borgere. Det er kynisk og afstumpet, og vi ser det i hele landet”

Andre grene i rockernes og bandernes økonomiske kriminalitet er kædesvig, hvor der snydes med moms og skat, samt fakturafabrikker, som alene har det formål at hvidvaske penge.

Af de 990 banderelaterede sigtelser i sager om økonomisk kriminalitet er 331 rockere og bandemedlemmer blevet sigtet for databedrageri, 228 rockere og bandemedlemmer er blevet sigtet for bedrageri, og 244 rockere og bandemedlemmer er blevet sigtet for hvidvask.

Al Capone-samarbejdet er en taskforce, som opererer på tværs af myndigheder, heriblandt politiet, Skattestyrelsen og nogle kommuner, som har fokus på, om rockere og bandemedlemmer indkasserer offentlige ydelser sideløbende med deres kriminalitet.

Justitsminister Peter Hummelgård fortæller, at der er vækst  i den økonomiske kriminalitet. Visionen er et bredere samarbejde, hvor en myndighed som Erhvervsstyrelsen tilføjes til samarbejdet, så der kan ses bredere på bandernes økonomiske forhold, herunder deres virksomhedsforhold.

Bander og rockere i tal

I 2022 var der blevet registreret 18 skudepisoder i det offentlige rum, som havde relation til rocker- og bandemiljøet.

Ved udgangen af december 2022 var der registreret 1.308 personer, som var tilknyttet en rocker- eller bandegruppering.

De blev sigtet 2.780 gange for overtrædelser af straffeloven, lov om euforiserende stoffer eller våbenloven.

Kilde: Politi.dk.

Kilde: Kaare Kronberg Jensen: Minister varsler modtræk over for banders nye guldgrube. Jyllands-Posten 19/06/2023

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Bander, seneste, Økonomi. Bogmærk permalinket.