Danskerne er selvudfoldende

Vi vil kunne tale og handle frit

Hvert niende år laver forskere en stor undersøgelse af danskernes værdier. Spørgsmålene til den seneste værdiundersøgelse blev stillet i 2017.

En af forskerne er professor i sociologi Christian Albrekt Larsen fra Aalborg Universitet, og han beder læseren forestille sig et koordinatsystem med overlevelsesværdier over for selvudfoldelsesværdier på den ene akse og sekulære værdier over for traditionelle værdier på den anden akse.

Selvrealisering  og  sekularisering

Som andre vestlige samfund har Danmark bevæget sig mere og mere mod de sekulære og selvudfoldende værdier, forklarer han. For Danmark er et rigt og postindustrielt samfund, hvor forældre ikke længere siger til deres børn, at de skal få sig en profession, de kan overleve af. Nej, i dag opfordrer de afkommet til at beskæftige sig med det, de har lyst til.

Frisind og ligestilling

Der er altså overskud til leg og lykke og selvrealisering, mens det at kunne tjene til føden og være nøjsom er værdier, som ikke har været fremherskende i Danmark længe. Danskerne har også mindre traditionelle værdier, hvad angår religion, familieliv og kønsroller, end vi tidligere har haft. For eksempel tror færre på en personlig Gud, og flere på en åndelig kraft.  Homoseksualitet er bredt accepteret, og flere er optagede af ligestilling.

Folkestyre  og  selvbestemmelse

Desuden er det kendetegnende for danskerne, at vi er stolte demokrater, siger Jasper Gramkow Mortensen, forstander på Oure Højskole:

“For vi mener grundlæggende, at mennesker er i stand til at styre den her verden. Vi er ikke naive, men vi har tillid til, at de mennesker, vi sætter til at styre vores samfund, gør det efter bedste evne. Det betyder også, at vi tildeler magthaverne et enormt ansvar – det kan både være politisk og i foreningslivet. Og så kræver vi stor selvbestemmelse inden for de rammer, vi har vedtaget. Vi vil kunne tale og handle frit. Den kombination giver en utrolig flot sammenhængskraft i vores land, oplever jeg.”

Ovenstående er et lille udpluk fra Kristeligt Dagblad serien “Hvem er danskerne” 2 sept. til 18 nov. 2022

Thilde Thordahl Andersen: Hvem er danskerne? Et selvrealiserende folk med en ny grundbekymring.18.11.22

Respublica anbefaler at læse hele artiklen

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Civilsamfundet, Danskere, Filosofi/ Etik, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.