Udvisning med dansk statsborgerskab

Ifølge den lovgivning, der var gældende indtil den 1. maj 2022, kan en borger få frakendt sit danske statsborgerskab, når borgeren har begået for eksempel landsforræderi eller terrorisme. Det fremgår af straffelovens kapitel 12 og kapitel 13. Eller i tilfælde af bandekriminalitet, der er til alvorlig skade for statens vitale interesser.

I februar fremsatte daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye lovforslag L 127. Forslagets tekst lød: ”Forslag til lov om ændring af lov om dansk indfødsret. (Frakendelse af statsborgerskab for strafbare forhold, som er til alvorlig skade for statens vitale interesser, m.v.).”

Det tidligere ”kan” blev ændret  til ”skal”.b Lov nr. 453 trådte i kraft den 1. maj 2022

Ingen må dog gøres statsløse, og det gælder fx kriminelle palæstinensere.

Bemærk at ”statens vitale interesser” ikke er det samme som befolkningens behov for at kunne leve og færdes trygt.

***

Læs mere hos antropolog Britta Mogensen i fx Den korte Avis  om internationale konventioner og deres bremse på at kunne sende kriminelle eller uønskede personer ud af Danmark.

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Mogensen,Britta, Politik / Lovgivning, seneste. Bogmærk permalinket.