Omskæring

Objektiv mishandling

OMSKÆRING – OG HVAD DEBATTEN SIGER OM OS OG VORES VÆRDIER

VERNER MØLLER     203 sider, 225 kroner.     Syddansk Universitetsforlag

uddrag af Mikael Jalvings anmeldelse 31.05.20

Efterskriftet er næsten det mest interessante ved idrætsprofessor Verner Møllers nye bog. Før udgivelsen sendte han manuskriptet til en religionsforsker, som havde indvilliget i at give faglig feedback. Verner Møller fik manuskriptet tilbage i hovedet, det var uantageligt, lød bedømmelsen. Forfatteren havde blandt andet gjort sig skyldig i akademisk konsistens, vestlige normer og manglende respekt for minoritetskulturer. For dem »tilhører kroppen ikke individet, men familien (…) stammen, folket«. Det bør man ikke kritisere.

Lettere rystet sendte forfatteren alligevel sin bog om omskæring af drenge og piger i trykken. Den er et fattet svar på forskerens kulturrelativisme.

Verner Møller, der tidligere har skrevet om doping og hykleri i den forbindelse, mener, at debatten om omskæring er en ild, der ulmer og flammer op igen og igen, fordi emnet antændes af uforenelige værdier, men han tøver ikke med at beskrive den objektive mishandling, der udøves, »når man bryder forhudens fæste til glans, så saksen kan få fat, gennemklipper huden, krænger den ned og klipper den af«. Der er flere af den slags anatomiske beskrivelser, også af kvindelig omskæring. Kvalme kan forekomme hos læseren.

Dette indlæg blev udgivet i Kultursammenstød, Menneskerettigheder, seneste, Uncategorized. Bogmærk permalinket.