Illegale tilvandrede

Antallet af illegale indvandrere er stigende

Der kommer flere til Danmark med psykisk sygdom 

af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

I Rockwool Fondens Forskningsenheds sidste  opgørelse estimeres det, at der i 2018 var 26.000 illegale indvandrere i Danmark. En stigning på over 9000 personer siden 2014. Illegale indvandrere er karakteriseret ved enten at arbejde eller opholde sig ulovligt i landet, og analysen viser, at der er tale om en stigning på 18 procent siden den seneste opgørelse i 2016. (kilde: ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed, Nyhedsbrev 08.12.19)

Der er i sagens natur ikke overblik over hverken deres uddannelsesniveau eller deres helbredstilstand, eller hvad de lever af eller hvordan. Nogle går med en person med arbejds- og opholdstilladelse på arbejde (fx nat-rengøring), og så tager den formelle arbejder flere jobs. Andre arbejder i restaurationsbranchen og sover i restauranten efter lukketid. Nogle opdages, når de bruger andres sundhedskort. Således ønskes der af og til aborter i tæt rækkefølge hos “samme” kvinde.

Udlændingecenter Ellebæk for udviste i Nordsjælland, har plads til 136 og huser også folk med psykisk sygdom. Således skrev Amnesty og DIGNITY i april 2019 “Stedet er overfyldt og underbemandet. Adgang til lægehjælp er mangelfuld, og mange af “beboerne” har psykisk lidelser”.   (Anne S. Jensen. Weekendavisen 06.12.19 )

Sidste måned viderebragte Bo Heide-Jochimsen, der er daglig leder af ProjektUdenfor følgende indsigter : ” Jeg er egentlig lidt målløs over at man sparer her. Det er et ret billigt projekt, hvis man ser på hvad man har fået ud af det “og “Uden indsatsen ville der være et sted mellem 600- 800 flere mennesker på gaden i København” og “De er alvorligt psykisk syge, der har været hjemløse i lang tid” (René Mølskov Vesterbrobladet 26.11.19).

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Damgaard, Kirsten, Demografi, Migranter, seneste, Statistik, Sundhed. Bogmærk permalinket.