Forskere med to hatte

Social kontrol og internationale interesseorganisationer ødelægger flygtningeforskningen. Forskningschef Thomas Gammeltoft-Hansen efterlyser et fagligt selvopgør.

Søren K. Villemoes: Hvorfor mener flygtningeforskere, at det er deres opgave at tjene flygtninges interesser? Det lyder umiddelbart ikke som et videnskabeligt anliggende.

Forskningschef Thomas Gammeltoft -Hansen »Det hænger sammen med, at flygtningeforskning er, hvad sociologen Pierre Bourdieu ville kalde et svagt felt. Med svagt skal ikke forstås, at der ikke er superdygtige forskere, men at det er et fagområde, der i høj grad orienterer sig mod samfundsmæssige interesser. Hovedparten af feltet har indgået det, jeg kalder et liberalt kompromis, hvor man allierer sig med andre aktører uden for forskningen.

“En stor del af forskningen bliver mere afkoblet fra den realpolitiske virkelighed”

“Mange har dobbelte hatte på”

“Det er meget udbredt, at der etableres en ortodoksi, en slags forskningspolitisk korrekthed, hvor folk dømmes inde eller ude”

 “Der bliver heldigvis også lavet masser af fagligt solid og innovativ forskning i disse år, så det handler om at støtte op om den robuste og upartiske forskning”.

“Når man snakker med flygtningeforskere, går der ofte skrækhistorier om dem, der på et tidspunkt er kommet til at træde ved siden af. Jeg kender til en dansk ph. d.-studerende, der ved fremlæggelsen af et kapitel fik at vide af en tidligere institutleder på et førende flygtningeforskningscenter, at hvis han publicerede dette, kunne hun ødelægge hans karriere.”

læs hele interviewet: Søren K. Villemoes    den gode sags tjeneste     16. februar 2018   Weekendavisen.

Thomas Gammeltoft-Hansen: Hvordan løser vi flygtningekrisen? Bog fra 2016.

Dette indlæg blev udgivet i Filosofi/ Etik, Gammeltoft-Hansen;Thomas, Psykologi, seneste, Videnskabsteori. Bogmærk permalinket.