Racismeparagraf §266b

Paragraffen i Grundloven får  besynderlige virkninger

Paragraffen gør det strafbart offentligt at true, forhåne eller nedværdige en nærmere specificeret gruppe personer kendetegnet ved race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering. Oprindelig tog paragraffen i sin første udformning i 1939 sigte på at beskytte den jødiske befolkningsgruppe mod falske anklager. I 1971 blev udtrykket falske fjernet, så det nu var forbudt at fremsætte også sande oplysninger, som kunne virke truende, forhånende eller nedværdigende, og efterhånden blev der tilføjet stadig flere befolkningsgrupper, som intet har med racistisk oprindelse at gøre. Herefter kunne man helt absurd slutte modsætningsvis, så det var tilladt at true, håne eller nedværdige grupper, som ikke er specifikt nævnt i paragraffen.

Østre Landsret har i foråret 2016 frifundet en pensioneret pressefotograf fra Helsingør, med den begrundelse at den gruppe, som han havde kritiseret, ikke specifikt er nævnt i paragraffen.

Pressefotografen skrev på sin Facebook-side i november 2013:

»Ideologien islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som nazismen. Den massive indvandring af islamister her til Danmark er det mest ødelæggende, det danske samfund har været udsat for i nyere tid.« 

»Landsretten finder i overensstemmelse med tiltaltes forklaring, at udtalelsen var rettet mod islamisk ideologi og islamister. Da beskyttelsen i straffelovens § 266b stk. 1 efter ordlyden og bestemmelsens forarbejder ikke omfatter forhånelser mv. af en gruppe personer på grund af deres ideologi, frifindes tiltalte for den rejste tiltale.«

kilde : ledende artikel “Absurd paragraf” i Jyllandsposten  26.05.16

Respublica henviser til yderligere læsning i publikationen Grundlovens Frihedsrettigheder.Center for Politiske Studier(CEPOS).2013

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Menneskerettigheder, Politik / Lovgivning, seneste. Bogmærk permalinket.