Det skal handle om sex

Alt i verden handler om sex. Undtagen sex. Sex handler om magt.

 

Skal vi i Danmark til at medtænke den 3.verdens brug af sexhandel som et anerkendt middel til social opstigning og indtjening ,når vi lovgiver om købesex her til lands?Er danske politikere at ligne med imperialister ,når de ikke ønsker afrikanske sex-sælgere som liberalt erhverv i  Danmark?

Sociologen Marie Bruvik Heinskou  hævder  at en kriminalisering af at sælge sex også vil være en måde at forhindre folk fra andre verdener i at komme til Europa på: “Det er en effektiv form for regulering, der sørger for at en bestemt form for arbejdskraft ikke kan komme ind.”

“Mange af migranterne kommer fra ufatteligt elendige kår. Man skal passe på ikke at vestliggøre hele verdens seksualitet “

“Hvis vi skal køre den vestlige kasse ned over resten af verden, er det også en form for kolonialt overgreb”

Her bringer vi et uddrag af en større artikel i Universitetsavisen. Læs hele artiklen her:

http://universitetsavisen.dk/videnskab/forskerfrisind-det-skal-handle-om-sex

 

Den 26. februar 2014 anbefalede Europaparlamentet medlemslandene at lovgive mod købesex.

af Gry Bartroff Gaihede 

Sverige kriminaliserede sexkunderne i 1999. Frankrig har netop valgt at gå samme vej. Den 26. februar 2014 anbefalede Europaparlamentet medlemslandene at lovgive mod købesex.

Det fik 26 danske forskere, herunder en del fra Københavns Universitet, til i faste vendinger at beskylde EU-kommissionens anbefaling for at bygge på et uvidenskabeligt grundlag.

Et forbud mod købesex giver ikke bedre sociale vilkår for sexarbejderne, skrev forskerne i en pressemeddelelse til alle medier. Størstedelen af forskningen på området og internationale rapporter fra FN, WHO, UN Women, Amnesty International og Human Rights Watch anbefaler tværtimod en afkriminalisering.

Den danske regering har været vaklende, i 2011 var de stemt for et forbud, men i 2012 ændrede de holdning.Socialminister Manu Sareen (R) har netop slået fast, at der ikke er et dansk forbud på vej: »Regeringen anser prostitution som et alvorligt, socialt problem, som først og fremmest kræver sociale løsninger,« sagde han i Jyllands-Posten den 31. marts.[2014]

Da den svenske regering forbød køb, men ikke salg, af sex i håb om at ramme efterspørgslen og nedbringe især omfanget af handlede sexarbejdere, tvang man blot prostitutionen længere ned under jorden, mener forskerne.

Svenske rapporter viser nemlig, at loven stik imod hensigten har forringet sexsælgernes tillid til myndighederne, så de i dag arbejder under mere skjulte og farlige vilkår, end før loven blev indført: »I Sverige er sexhandlen minimeret på gadeplan, så det er blevet langt vanskeligere at holde øje med hvem, der er i problemer.

Femininiteten i fare

Marie Bruvik Heinskou, der er en af underskriverne bag den danske erklæring, foreslår en legalisering af sexhandel i stedet.

»Hvis vi vil hjælpe sexarbejderne, kan vi bryde det tabu, der omgiver dem, og begynde med at anerkende deres erhverv,« siger Marie Bruvik Heinskou, der i stedet for forbud anbefaler flere rettigheder.

»Sexhandel er et problematisk felt, og vi er nødt til at holde os mange nuancer for øje, der let forsvinder i en følelsesladet moralismedebat,« svarer Marie Bruvik Heinskou på spørgsmålet om der ikke er skingre stemmer på begge sider af hegnet for og imod et forbud.

»Der gælder helt forskellige problematikker for gadeprostituerede, sexarbejdere på bordeller og escortbureauer og så dem, der migrerer. Når debatten ofte bliver skinger, skyldes det i høj grad, at der kun bliver brugt én ‘ kasse’ til at forstå hele det komplekse område med, og det er – efter min bedste overbevisning – kun fordi det handler om sex. Så snart der er sex involveret, er man så opsat på at isolere og forsegle det i stedet for at se, hvilke komplekse og varierende former, det egentlig tager,« siger Marie Bruvik Heinskou.

Men vi er enige om, at der er ofre for kvindehandel, der har brug for hjælp? »Ja. Noget af det er meget problematisk og ydmygende og på alle måder udnyttende.Og så er der andet af det, som på ingen måder er uværdigt, tværtimod,« svarer Marie Bruvik Heinskou og fortsætter: »Vi skal passe på udsatte kvinders måde at leve deres liv på i stedet for både at dæmonisere sexarbejdere og cementere et særligt kvindebillede – for det ville være konsekvensen af en kriminalisering,« siger Marie Bruvik Heinskou.

Kvinder som har en aktiv seksualitet, og som måske også tjener penge på den, bliver gjort til billige, problematiserede identiteter, som mænd bliver beskidte af at røre ved,« siger Marie Bruvik Heinskou.

En anden form for kvindefrigørelse

Vi taler blandt andet om en gruppe handlede kvinder, som lever under slavelignende forhold. Dem må vi vel hjælpe før vi, den vestlige privilegerede middelklasse, teoretiserer over en diskurs, der nedgør en bestemt slags seksualitet? »Der er ofre, det skal man overhovedet ikke underkende, og de skal hjælpes. Men der er blandt sexarbejderne også aktive og myndige individer, som tjener penge på en måde, de har valgt ud fra de forudsætninger, de har. Mange af migranterne kommer fra ufatteligt elendige kår. Man skal passe på ikke at vestliggøre hele verdens seksualitet,« siger Marie Bruvik Heinskou, som insisterer på at seksualitet er og kan være mange forskellige ting. I andre dele af verden er seksualiteten fx ikke hellig som i vores verdenshjørne: »Hvis vi skal køre den vestlige kasse ned over resten af verden, er det også en form for kolonialt overgreb,« siger Marie Bruvik Heinskou, og et globalt perspektiv breder sig over vores samtale.

Sociologen hævder nemlig, at en kriminalisering også vil være en måde at forhindre folk fra andre verdener i at komme til Europa på: »Det er en effektiv form for regulering, der sørger for at en bestemt form for arbejdskraft ikke kan komme ind.« Men hvis vi kan frede de sværeste ofre via lovgivning, så pyt da med at vi rammer en midtergruppe, som er stærkere og mere ressourcefulde og som kan tjene til livets ophold på andre måder? »Jeg ser logikken, men jeg synes det er en farlig måde at lovgive på. Det kan hurtigt blive totalitært, og man rammer nogle kvindeidentiteter, som er på vej mod en anden form for frigørelse end vi har tænkt, at kvindefrigørelse skulle være. Og det er en aktiv kvindelig seksualitet og den kvinde, der tjener penge direkte på mænd. Den kvindeidentitet skal man være varsom med at kriminalisere, synes jeg.«.

Læs hele artiklen her

http://universitetsavisen.dk/videnskab/forskerfrisind-det-skal-handle-om-sex

 

ADJUNKT MARIE BRUVIK HEINSKOU

Forskningsgruppekoordinator af ‘ Kultursociologi’ på Sociologisk Institut. Har forsket i skandinaviske kvinders brug af sexturisme i Vestafrika og Caribien og er en del af forskningsnetværket ProsPol, Action IS 1209: Comparing European Prostitution Policies: Understanding Scales and Cultures of Governance.

 

Er netop, sammen med tre andre forskere, påbegyndt et treårigt forskningsprojekt med titlen Vold i gaden -gadens vold som er en del af Velux Fondens Humanvidenskabelige satsning 2014-2017.

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Gaihede,Gry Bartroff, Køn, Politik / Lovgivning, seneste, Sexhandel / Menneskehandel. Bogmærk permalinket.