Svenske politikeres ønske om at skabe en »humanitær stormagt« har forvandlet et af verdens tryggeste samfund til et af Europas farligste
Her bringes et par uddrag af Vi lever i hypermoralismens tidsalder af kulturanalytiker Kasper Støvring og gymnasielærer Lars Christiansen i Berlingske 10.03.25
“Hypermoralismen accepterer ikke, at der findes uløselige moralske dilemmaer, eller at man nogle gange må vælge det mindste onde. Den har svært ved at forstå, at ikke alle spørgsmål er moralske spørgsmål, og at andre perspektiver – æstetiske, økonomiske, politiske – også har deres berettigelse.
Hypermoralismen har alvorlige konsekvenser for vores samfund.
Tag for eksempel indvandringsspørgsmålet, der ofte behandles som et rent moralsk anliggende, hvor enhver henvisning til udfordringer affejes som udtryk for manglende medmenneskelighed.
Ønsker man anskuelsesundervisning i hypermoralismens ødelæggende konsekvenser, bør man se til Sverige. Svenske politikeres ønske om at skabe en »humanitær stormagt« har forvandlet et af verdens tryggeste samfund til et af Europas farligste .”
“Gift for demokratiet
Vi har brug for at genfinde en mere ydmyg tilgang til moral. En tilgang, der anerkender menneskets ufuldkommenhed, og som fokuserer på det mulige frem for det ideelle. Modsætningen til hypermoral er ikke kynisme eller moralsk ligegyldighed, men besindighed og praktisk klogskab.
Det er bedst for os alle. For hypermoralismen er gift for demokratiet. Den gør uenigheder til spørgsmål om moralske kvaliteter i stedet for at se dem som udtryk for, at mennesker kan have forskellige, men legitime holdninger.”
Kasper Støvring er forfatter og foredragsholder, og Lars Christiansen er lærer på Christianhavns Gymnasium