Nyt dansk studie om “etnisk” trivsel
»Vi kan se, at børn i gennemsnit får højere trivsel af at gå i klasse med andre med samme etniske baggrund som dem selv,«
siger studiets førsteforfatter, Mathias Kruse, som er adjunkt ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.
Effekten gælder både for elever med dansk herkomst og for børn med indvandrerbaggrund, konkluderer studiet, som for nylig blev publiceret i American Journal of Sociology.
Det er på sin vis en ubekvem sandhed, medgiver Mathias Kruse, men understreger, at studiet også rummer en mere opbyggelig pointe: Rammer man det rigtige, etniske blandingsforhold, ser det ud til, at man kan gøre alle glade.
For de børn, der havde dansk ophav, var det vigtigt at være i overtal: Når andelen af minoritetsbørn blev for stor, gik det ud over de etnisk danske børns trivsel. Den faldende trivsel var ikke forbundet med en øget modvilje mod minoritetsbørnene, men en mere diffus, generel utilfredshed med det lokale miljø.
For de tosprogede børn var billedet anderledes. Her var det ikke noget stort problem at være i undertal, men trivslen blev påvirket markant, hvis der var ingen eller meget få klassekammerater med samme baggrund.
»Der synes at være en form for ækvilibrium, hvor minoritetselever kan drage fordel af hinanden, uden at det kommer til at skade trivslen mærkbart for elever med etnisk dansk baggrund,« siger Mathias Kruse, som understreger, at det er svært præcise tal på, hvor grænsen går.
»Vores data peger på et sted omkring 25-30 procent med anden etnisk baggrund. Det ser ud til at være her, de marginale fordele for den etniske minoritet topper, uden at trivslen for alvor bliver ramt blandt den etniske majoritet.«
Kilde: Cecilie Cronwald: Lige børn leger bedst. Weekendavisen 31.01.25
***
Se også psykolog Kirsten Damgaards artikel Kendskab giver ikke venskab. Om en undersøgelse om børn og unge på tværs af kultur i Farum her på hjemmesiden (bragt i nr.1 1998 Samspil)
Læs også kulturpsykolog Kirsten Damgaard: Ghetto er ikke mursten, det er en mentalitet: det er kulturen på indersiden af hovedet, der skaber parallelsamfund. Indsigt – udsyn, 2019, nr. 32446-1547 ( ligger på Den Danske Forenings internet)