Indgiftning og handicaps

Der er en overhyppighed af mental retardering hos indvandrerbørn i Københavns Amt

Ugeskr Læger 2003;165(01):42
Årsager til mental retardering hos børn med indvandrerbaggrund
En registerstudie over forekomsten af konsangvinitet blandt forældrene til mentalt retarderede børn i Københavns Amt tilknyttet Center for Handicappede, Amtssygehuset i Glostrup
Original meddelelse

Anne Lisbeth Hoffmann, Peter Bækgård, Bente Beck & Karen Brøndum-Nielsen

Introduktion: I Københavns Amt er behandling og udredning af børn med mental retardering centraliseret på Center for Handicappede, børneafdelingen, Amtssygehuset i Glostrup. Hensigten med denne opgørelse var at klarlægge, om frekvensen af indvandrerbørn med mental retardering i Københavns Amt er forøget i forhold til hos baggrundsbefolkningen, og om en eventuel forøgelse kunne tilskrives konsangvinitet.

Materiale og metoder: Der er foretaget en gennemgang af journalmateriale på børn i aldersgruppen 0-20 år med ikkedansk efternavn, hvor begge forældre er udlændinge.

Resultater: Der var signifikant flere indvandrerbørn tilknyttet Center for Handicappede end forventet ud fra baggrundsbefolkningen i Københavns Amt, hvor 14% af børn og unge i alderen 0-20 år har indvandrerbaggrund mod 16,6% på Center for Handicappede, hvilket er en overhyppighed på 18,5%.

Halvdelen af børnene stammede fra konsangvine forhold. Sammenlignede man familierne, hvor der forelå konsangvinitet med familier uden, forekom mental retardering hos flere familiemedlemmer i 43,6% af de konsangvine familier, men kun hos 14,2% i de ikkekonsangvine familier. En sandsynlig ætiologisk diagnose kunne påvises hos 21,5% af børn af konsangvine forældre mod 49% af børn af ikkekonsangvine forældre. I hele gruppen af indvandrerbørn fandt man Downs syndrom hos 3,2% mod hos 10,7% af de danske børn med mental retardering.

Diskussion: Der er en overhyppighed af mental retardering hos indvandrerbørn i Københavns Amt. Årsagerne hertil er ikke kendte, ligesom ætiologiske faktorer til mental retardering generelt er ukendte for en stor andel af børnene. Konsangvinitet er en sandsynlig risikofaktor for mental retardering, især når det allerede forekommer i familien. Dette er i overensstemmelse med resultaterne i tidligere udenlandske undersøgelser.

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Forskning, seneste, Statistik, Sundhed. Bogmærk permalinket.