Nogle få familier begår tusindvis af forbrydelser. Én familie er ifølge Berlingske sigtet eller mistænkt for vilde 1.617 lovbrud. En dreng med mælketænder fra sådan en familie har, som vi skrev her, deltaget i et overfald på en skolekammerat, som blev filmet.
Kunne man få styr på seks bestemte familier, ville man have kriminaliteten i Gellerup under kontrol, jokede politiet i Aarhus allerede i årene før 2018.
I de her dage brænder biler igen i natten i Gellerup
Nemt er det ikke at løse problemet med kriminelle klaner, som i Sverige og Tyskland er endnu større – med infiltrationer af politi, banker og Riksdagen.
Men betrygget bliver man ikke af at granske Østjyllands Politis udmeldinger.
I en pressemeddelelse skrev politiet i december, at nu tager det fat på et tættere samarbejde med kommunen for sammen at presse de her kriminelle familier.
Umiddelbart fint. Den såkaldte Al Capone-metode er en efterprøvet succes.
Men præcis samme plan annoncerede Østjyllands Politi og Aarhus Kommune i 2012. En 360 graders indsats mod kriminelle familier kaldte de det dengang. De skulle kontrolleres og presses, registre samkøres, Skat involveres. Der blev også lavet særbevillinger i 2013.
I 2015 truede Alaa Chahrour, en serieforbryder fra sådan en familie, i TV 2 politiet med »et modsvar«, hvis de ville »genere os hele tiden og tage op hos vores familier og ransage på den måde«. Som 16-årig havde han begået alt fra røveri til vold mod tjenestemand.
København genhusede fra 2010 kriminelle klaner fra bl.a. Tingbjerg i roligere kvarterer, og både kriminaliteten og børnenes fravær faldt dramatisk, men da Odense og først senere Aarhus fulgte trop, virkede modellen ikke.
Derfor ville det være mere interessant at høre politidirektørens nuancerede tanker om, hvad der virker, end at få gentaget flosklen om, at nu tager de fat.
lille uddrag fra kilde: Magnus Boding Hansen, Lederskribent:Bryd loven én gang, shame on you. 1.617 gange … shame on politiet!. Jyllands-posten 17/10/2024