Manglen på arbejdskraft har ført til omtrent en fordobling af den legale indvandring til over 600.000 i 2022
Samtidig er strømmen af illegale over Kanalen fortsat
I alt over 34.000 migranter har fået besked på, at de næppe får asyl. Flertallet er fra Afghanistan fulgt af Albanien, Iran, Eritrea, Syrien, Irak og Sudan, hvor alle har fået et tilbud om at blive sendt retur til deres hjemland.
Planen er at anbringe de første af 5.700 migranter, der er udpeget som pionerer i Rwanda-planen, i lukkede lejre allerede i denne uge. Men kun 2.145 af dem fortsætter med at melde sig til kontrol hos myndighederne, som de er forpligtet til. De resterende 3.557 er forsvundet.
Hvor er de forsvundne rejst hen?
De er draget mod vest, fastslår regeringen i Dublin. Efter vedtagelsen af den britiske lov om at sende migranter til Rwanda har Irland oplevet et boom i antallet af migranter.
Det er en relativt let rejse. Som følge af aftalen mellem Storbritannien og Irland efter brexit kan alle rejse frit til Nordirland og videre til Irland uden at vise ID.
Den irske regering [agter] at gennemføre en form for nødlovgivning, der skal gøre det muligt at sende migranter tilbage til Storbritannien.
I årets første fire måneder har Irland modtaget 6.739 asylansøgninger, en stigning på 87 pct. i forhold til samme periode for et år siden.
Den britiske premierminister Rishi Sunak :»Vi vil ikke acceptere, at EU sender migranter tilbage via Irland, når EU ikke accepterer tilbagesendelser til Frankrig, hvor de illegale migranter kommer fra,« sagde premierministeren.
Brexit forværrede problemet
Men situationen er endnu mere dramatisk i Storbritannien. Selv om et af de vigtigste argumenter for brexit var at begrænse indvandringen fra Østeuropa, er såvel den legale som den illegale indvandring eksploderet siden briternes udtræden af EU fra februar 2020.
uddrag fra denne artikel, som Respublica anbefaler at læse i sin fulde længde
kilde: Jørgen Ullerup: Migranter er gået under jorden i Storbritannien
Den britiske plan om at sende migranter til Afrika har skabt problemer med nabolandet Irland.Jyllands-Posten 30.04.2024